Изказване на Урсула фон дер Лайен при въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България

Публикувано:
08:54ч / 02.10.2022г
Брой прочитания:
169
Брой коментари:
0

На сайта ни публикуваме акцентите в изказването на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, което тя произнесе на 1 октомври 2022 г. в София по време на церемонията по въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България:

Проектът за междусистемна газова връзка между България и Гърция се разработва от над десет години. Така че мина доста време. Той стартира през 2009 г. именно в момент, когато България беше силно засегната от решението на Газпром да спре газовия поток през Украйна. Беше необходима много решителност за постигане на целта. Видяхме видеоматериала, чухме Вашите думи. Наистина, необходим е много ентусиазъм за един такъв проект. И днес бих искала да Ви благодаря, ICGB, но искам също така да благодаря на последователните български и гръцки правителства за това, че го осъществихте. Нужно е много постоянство, много стратегическо търпение. Имаше много успехи и препятствия, но Вие успяхте. Всъщност, както беше казано, Европейският съюз подкрепя този проект още от първия ден, както в политическо отношение, така и финансово, с около 250 милиона евро.

Бих казала, че днес започва нова ера за България и за Югоизточна Европа. Досега България получаваше 80% от газа си от Русия. Това беше преди Русия да реши да започне ужасяваща война срещу Украйна и енергийна война срещу Европа. Този газопровод е от решаващо значение за България и за енергийната сигурност на Европа. И означава свобода. Той означава свобода от зависимостта от руския газ. Всъщност междусистемната връзка би могла да задоволи цялото потребление на газ в България. Това е наистина чудесна новина в много трудни времена.

Както в България, така и в цяла Европа хората усещат последствията от войната на Русия. Но благодарение на такива проекти, Европа ще има достатъчно газ за зимата. През последните месеци работихме много усилено, за да постигнем това. Първата стъпка беше диверсификация, от руския газ към други надеждни доставчици. Президент Алиев, посетих Ви през юли за тази цел. Нашите приятели от Норвегия, нашите приятели от Съединените щати, Алжир и много други, които ни помогнаха в този критичен момент. На второ място, разбира се, икономии. Спестяване за общите резерви, които управляваме заедно. И не бива да забравяме третата стъпка, която е толкова важна, в средносрочен и дългосрочен план, а именно огромни инвестиции в енергия от възобновяеми източници — вятърна енергия, слънчева енергия, водна енергия, биомаса, водород. Защото знаем, че това е енергия, която е създадена у дома, произведена тук. Тя създава работни места тук и ни прави независими от другите. С други думи, Европа има всичко необходимо, за да се освободи от зависимостта си от Русия. Това е въпрос на политическа воля.

Това ме води към втория важен въпрос: отново сме в критичен момент. Енергийната криза е сериозна. Дълбоко съм убедена, че можем да се справим, можем да я преодолеем, но е сериозна. И това изисква от Европа общ отговор, който да позволява да се намалят разходите за енергия за семействата и предприятията. Това е целта, трябва да я постигнем. Вече предприехме важни стъпки. Например вчера, всички се съгласихме в Европейския съюз да ограничим изключителните печалби, направени от някои енергийни компании, и да използваме тези печалби за подкрепа на уязвимите домакинства и предприятия по целенасочен начин. И трябва да се направи повече. Всички знаем това. По този начин – това е моето послание – трябва да защитим основите на нашата икономика, и по-специално нашия единен пазар. Това е силата на Европейския съюз, откъдето идва богатството на Европейския съюз, единния пазар. Без общо европейско решение има сериозен риск да изпаднем в разпокъсаност. Затова е от първостепенно значение, да запазим еднакви условия за всички в Европейския съюз, на единния пазар. И е от първостепенно значение да се избегнат смущения на единния пазар.

Задачата пред нас е ясна. Ще направим повече за ограничаване на стремглаво покачващите се цени на енергията, които отслабват икономиката ни. И трябва да го направим като европейци — съвместно, заедно. Именно това ще обсъждаме след няколко дни в Прага с европейските лидери. Очаквам това с нетърпение. Много ми хареса мотото: „Ако искаш да вървиш бързо, върви сам. Ако искаш да стигнеш далеч, върви заедно с другите.“

Нека да застанем заедно и да създадем един силен и издръжлив енергиен съюз.

Оригиналната версия на английски език може да бъде прочетена тук.

Видео от изказването е достъпно тук.

Източник: Представителство на Европейската комисия