Китарен концерт на Арно ДЮМОН в София

Публикувано:
13:07ч / 27.07.2021г
Брой прочитания:
434
Брой коментари:
0
Рецитал на световно известния френски китарист и композитор Арно Дюмон в София на 19 септември 2021, от 18ч. в Камерна зала „България“, София,ул. Аксаков 1
В ПРОГРАМАТА : Хендел, Бах, Албенис, Родриго, Дюмон
Арно ДЮМОН е един от най–известните френски композитори и професори по китара на нашето съвремие, определен с право като „един от най–ярките и вдъхновени творци на Франция днес”
Завършва специалност класическа китара в Париж в класа на прочутия Алберто Понсе, като се усъвършенства по–късно в Испания при Емилио Пухол и Нарцисо Йепес , в Англия при Джон Уилиямс, във Франция при Жан Пиер Гезек и Морис Охана. По лична покана на великата Надя Буланже той преподава в Американската консерватория във Фонтенбло.
Арно Дюмон е почетен професор « émérite hors classe » в Консерваториите в Париж, Кретей и Еврьо, както и в Католически институт в Париж. Като педагог, той е създал четири учебника по китарно изкуство.
Дюмон е автор на над 100 класически произведения за соло китара, дуо и ансамбъл, но твори и за хор, филхармоничен оркестър, пиано и флейта. Негови сакрални произведения (меси, реквием, мадригал) са изпълнявани в Eglise de la Madeleine в Париж, и в катедралите в Реймс, Руан, Еврьо, Лаон.
Издал е над 16 собствени диска с камерна музика, концерти, рецитали, електроакустична музика, дуо с фламенко китаристи. Само за класическа соло китара е създал 24 прелюда, 36 етюда, 7 сонати и 6 концерта.
Като изпълнител е отличен с Голямата награда на Радио Франс интернасионал, конкурса „Гаудеумус“, конкурса „Ямаха“ в Токио, а като композитор – с първа награда на Guitar Fondation of America и на Фондация „Менухин“. Почетен член на Консерватория „Рахманинов“ в Москва. Организирал е майсторски класове в над 50 държави – Америка, Швейцария, Япония, Германия, Италия, Англия. Автор е на хроники в Le Monde, Libération, La lettre du Musicien, France- musique. Композирал е музиката на филмите на Карлос Саура, Ги Кернер, Жан Луи Бертучели.
Концертирал е в над 65 страни, като за пръв път идва в България със съдействието на френската асоциация за културен обмен Art gallery Constantin.

Източник: Art Gallery Constantin- Verderonne, France