Клавирен концерт на Михал Древновски

Публикувано:
09:07ч / 17.01.2020г
Брой прочитания:
112
Брой коментари:
0

На 17 януари 2020 г., петък,  от 18.00 ч. в Полския институт в София, ул. „Веслец“ №12, ще се състои клавирен концерт на Михал Древновски.  Вход свободен!

Организатор: Полски институт в София

DrewnowskiМихал Древновски – започва да се занимава с музика на 8-годишна възраст под ръководството на баща си, изтъкнатия полски пианист Марек Древновски. Завършва с отличие Музикалната академия в Лодз. Следва и в Консерваторията в Женева под ръководството на изтъкнати педагози. Участва в много майсторски класове на изтъкнати изпълнители, в т.ч. Наум Щаркман, Милош Магин, Фу Цунг, Рудолф Керер.

Той е лауреат на специалната награда на I Mеждународен конкурс за музикални личности „A. Taнсман“ в Лодз (1996), I награда на XIII конкурс за камерна музика „Гражина Бацевич“ в Лодз (1998), II награда на международния клавирен конкурс „M. Maсин“ в Сан Джемини (Италия, 2000), II награда на клавирния конкурс A.GI.MUS. (Рим, 2005).

Концертира като солист и камерен изпълнител в Полша, Италия, Франция, Швейцария, Белгия, България, Англия, Дания, Германия. Работи със симфонични оркестри в Полша и чужбина. В периода 2000-2002 в Театър Нови във Варшава изпълнява като актьор-пианист ролята на Шопен в пиесата на Адам Ханушкевич „Шопен, неговия живот, неговата любов, неговата музика…“ Понастоящем е асистент в Катедрата „Камерна музика“ в Музикалната академия в Лодз.

Пианистът популяризира малко познатата и напълно забравена музика на полски композитори, в т.ч. Людвик Гросман, Ядвига Сарнецка, Стефан Кишелевски, Тадеуш Майерски.

На 16.01.2020 г. пианистът представи концерт в съпровод на Държавна филхармония Шумен.

Източник: Полския институт в София