Комисията по бюджети на Европейския парламент за мерките срещу COVID-19

Публикувано:
13:59ч / 16.03.2020г
Брой прочитания:
163
Брой коментари:
0

Председателят и координаторите на комисията по бюджети на Европейския парламент (BUDG) приветстват предложенията на Европейската комисия, но изразяват съжаление, че се предлата единствено „повторно използване“ на съществуващи фондове и настояват за нови и допълнителни финансови средства за справяне с кризта с коронавируса.

„Пандемията от коронавирус (COVID-19) е безпрецедентно и глобално предизвикателство за всички нас и поставя под натиск нашите здравни системи и бизнеса. В този труден момент вярваме, че Европа трябва да действа заедно и да прояви солидарност“, заявиха в петък членовете на комисията по бюджети.

„Приветстваме изявлението на Европейската комисия от петък, 13 март, относно мобилизирането на наличните ресурси в рамките на политиката на сближаване, предназначено да привлече допълнително финансиране за нашите здравни системи, МСП и пазарите на труда, които са засегнати. Тези мерки обаче са недостатъчни, тъй като те предлагат единствено преразпределението на средства, които вече са на разположение на държавите членки с различна цел. Вярваме, че в тази ситуация държавите членки трябва да са готови да осигурят и свежи финансови средства за справяне с тази криза и да помогнат за смекчаване на негативното въздействие на пандемията COVID-19. Ето защо, в допълнение към мерките, обявени на 13 март, комисията по бюджети настоятелно призовава Европейската комисия да предложи да се мобилизират и нови бюджетни кредити, които са налични в европейския бюджет за 2020 г. чрез маржове и инструменти за гъвкавост.“

„Въздействието върху нашата икономика вече е осезаемо. Комисията по бюджети е готова бързо да изпълни всички необходими бюджетни инициативи, предназначени да облекчат негативното въздействие върху нашите здравни системи, икономиката и гражданите на ЕС“, добавиха евродепутатите.

Едновременно с това председателят на ЕП Давид Сасоли подкрепи призива на Урсула Фон дер Лaйен за по-силна координация в рамките на ЕС при налагането на мерки срещу разпространението на коронавируса.

„След призива на председателя на Европейската комисия правителствата на държавите членки трябва да спрат да ограничават доставките на медицинско оборудване в рамките на ЕС и да спрат едностранните действия за предотвратяване на свободното движение. Тази битка е общоевропейска и трябва да се води със силна координация между правителствата и институциите на ЕС“, заяви Сасоли.

„Предизвикателствата, породени от бързото разпространение на COVID-19, показват, че сега повече от всякога са нужни сътрудничество и солидарност. Няма да бъдат пощадени усилия, за да се защити здравето на хората и да се помогне на нуждаещите се. Трябва да осигурим адекватно производство и доставка на медицинско оборудване, така че то да е достъпно, когато е необходимо в ЕС. Този вирус не зачита никакви граници, опитите да се борим срещу него поединично ще се провалят.“

„Осигуряването на функционирането на вътрешния ни пазар и спазването на правилата му е от жизненоважно значение. Трябва да гарантираме, че доставките и продуктите могат да стигнат там, където са необходими. Солидарността, взаимното доверие и искреното сътрудничество трябва да ръководят нашите действия за борба срещу тази пандемия.“

„Засилването на контрола по външните граници на ЕС, в съответствие с нашите правила и международни задължения, може да помогне да се гарантира, че Шенгенската система работи ефективно. Повторното въвеждане на контрол по вътрешните граници обаче, когато не се основава на съветите или данните на здравните власти, причинява повече вреда, отколкото полза. Въвеждането му  предизвиква големи икономически разходи за ЕС като цяло и не позволява стоките да пристигат там, където са необходими. Трябва да гарантираме правилното функциониране на Шенгенското пространство.“

„В този момент всички ние трябва да изградим взаимно доверие, сътрудничество и солидарност. Тези принципи са в основата на европейския проект и сега са необходими повече от всякога“, заключи председателят на Европейския парламент.

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент