Конкурс за млади български поети франкофони

Публикувано:
15:53ч / 29.01.2016г
Брой прочитания:
156
Брой коментари:
0

Association Provence BulgarieС цел да подпомогне обучението по френски език в България и да насърчи поетическото изразяване на българските младежи, асоциация “ПРОВАНС БЪЛГАРИЯ” (бившата Френско-българска асоциация “Устията на р.Рона”) организира ежегоден конкурс за българските гимназисти.

В неговата организация са привлечени видни личности от региона: поети, писатели, литератори и преподаватели, които напълно доброволно подпомагат инициативата ни.

Дванадесетoто издание на конкурса ще бъде проведено под патронажа на г-жа Пол Констан, носителка на наградата “Гонкур”, а журито ще бъде председателствано от г-н Доминик Сорент, поет.

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ

Член 1

В конкурса “Прованс” за млади български поети могат да участват единствено и само ученици от българските гимназии. В него не могат да участват ученици от френски произход или такива, които са живели във Франция или във франкофонска държава повече от месец.

Член 2

Всеки участник трябва да изпрати 1 поема на френски език, по възможност напечатана, с дължина не повече от 1 страница, заедно със следните данни:

– име

– презиме и фамилия

– рождена дата

– адрес

– телефон

както и класа и името на училището си,

на следния електронен адрес: provencebulgarie@gmail.com

Ако участникът няма свободен достъп до Интернет или не използва такъв, може да изпрати поемата си по пощата на адрес:

Association PROVENCE BULGARIE

14 Avenue Marcel Pagnol

13880 Velaux   France

Член 3

Поемите трябва да бъдат изпратени най-късно до 8 MAРT 2016 г.

Член 4

Журито, в което ще участват видни личности от литературните среди в региона на Прованс, както и представители на асоциация “Прованс България”, ще се произнесе в срок до два месеца от гореспоменатата крайна дата и ще определи петима финалисти. Решенията на журито са окончателни. За връчването на наградите във Френския институт в София,България, 7 финалисти ще трябва да подготвят и изнесат устни експозета, на базата на които ще бъде оценено устното им изразяване и представителите на “Прованс България” ще определят петимата крайни финалисти и окончателния ред за награждаването им.

Голямата награда е самолетен билет и едноседмичен престой в Прованс.

Останалите награди са книги, които ще бъдат раздадени на финалистите на церемония във Френския институт в София, България.

В зависимост от възможностите на организаторите, гимназиите, чиито ученици са сред финалистите, ще получат вече употребявани издания, които да включат в библиотечните си фондове.

Поемите на финалистите ще бъдат публикувани на интернет страницата на асоциацията.

Член 5

Темата, избрана за 12то издание на конкурса, е “ Цвят(цветове)”.

За да се избегне объркване, кандидатите не трябва да използват “ Цвят(цветове)” , като заглавие на своята поема.

 Регламента на френски може да прочетете в рубриката Francophonie  на сайта ни.