Конкурс „Франкофонски кариери“

Публикувано:
11:57ч / 15.02.2021г
Брой прочитания:
745
Брой коментари:
0

Университетската агенция на Франкофонията (AUF) в България съвместно с Франкофонския център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и в партньорство с компанията „TELUS International Europe“ представят конкурса „Франкофонски кариери“.

AUF е най-голямата асоциация на университети в света, тя присъства в България от близо 30 години, в които работи за утвърждаването на френския език като средство за обмен на идеи в науката, образованието и гражданския дебат. Заедно със своите партньори от Софийския университет и неговия Франкофонски център и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и с изключителната подкрепа на фирама „Телъс интернешанъл“ ние организираме този национален конкурс за ученици и студенти, защото сме убедени в потенциала на френския език и възможностите, които неговото владеене предлага за личностно израстване и кариера. Целта ни е да насърчим тези, които го изучават, и да ги подпомогнем по пътя на професионалната им реализация.

Конкурсът „Франкофонски кариери“ е насочен към учениците от 11-ти и 12-ти гимназиален клас в училищата с преподаване на френски език и към студентите, обучаващи се по и на френски език в 10-те университета, членове на Университетската агенция на Франкофонията (AUF) в България. Чрез него ще предоставим на учениците и студентитe възможност да опознаят и да развиват ключови умения за личностно и кариерно развитие. За тази цел специалисти „Човешки ресурси“ на нашите партньори от TELUS,  работодател, разчитащ на езиковото многообразие и езиковата компетенция, са готови да предоставят на всеки клас, пожелал да участва в конкурса, мини обучение, свързано с уменията за включване в пазара на труда : изготвяне на CV, писане на мотивационно писмо, поведение при интервю за работа и др. В училищата тези ателиета ще бъдат съчетани с представяне на разнообразните възможности за университетско обучение по и на френски език, които предлагат българските университети в рамките на франкофонските си програми, а в университетите – с представяне на програмите и стипендиите на AUF.

За да вземат активно участие в конкурса, учениците и студентите ще трябва да представят кратък текст на френски език под формата на мотивационно писмо, следвайки модела, представен в ателиетата.

За учениците той ще бъде под наслов : Japprends le français et je veux devenir(Уча френски и искам да стана … ).

За студентите : Japprends en français pour devenir … (Уча на френски, за да стана … ).

За да участва в конкурса, всеки ученик/студент трябва да изпрати своето мотивационно писмо на ел. адрес : carrieresfrancophones@telusinternational.com

Конкурсът стартира на 15 февруари и кандидатури ще се приемат до 24:00ч. на 31 март 2021 година.

Всички ученици и студенти, взели участие в конкурса, ще получат промоционални награди от организаторите и сертификат за участие. Авторите на трите най-добри ученически текста ще получат като награди таблети Samsung Galaxy Tab A7, а тримата най-добре представили се студенти – парични награди в размер на 500 лв.

Конкурсът се осъществява с подкрепата на Председателството на Групата на посланиците франкофони в България, а наградите ще бъдат връчени на специална церемония.

Източник: AUF