Концерт „Коледен калейдоскоп“

Публикувано:
09:23ч / 11.12.2016г
Брой прочитания:
281
Брой коментари:
0

Концерт „Коледен Калейдоскоп“ на оркестър Симфониета „София“ под диригентството на Свилен Симеонов и Кирил Ламбов беше организиран на 10 декември в Зала България от Общински културен институт „Надежда“. Участваха Камерен хор на БАН с диригент д-р Мария Вълчанова и солист Теодосий Спасов – кавал.

В концерта се наложи творческото присъствие на композитора Кирил Ламбов. Първата част от концерта премина изцяло под негово диригентството. Музикалното пътуване по света започна с песен от Япония. Последваха симфонична фантазия „Под китайско небе” от Кирил Ламбов, песен от Казахстан, фрагменти от балета „Седемте красавици“ от известния азербайджански композитор Кара Караев. После слушателите се пренесоха в Русия с музиката на Чайковски и руска коледна песен. Кулминация в първата част на „Коледния калейдоскоп“ беше участието на Теодосий Спасов – музикантът, който направи изпълненията на кавал популярни по цял свят.

Маестро Кирил Ламбов се представи впечатляващо и във втората част на концерта, когато дирижира изпълнението на своя творба, вдъхновена от португалската музикална традиция. До края програмата включваше „Славянски танц“ от Дворжак, „Унгарски танц“ от Брамс, „Трич-трач полка“ от Йохан Щраус-син, популярни предновогодишни и коледни мелодии от Франция, Италия, Великобритания, САЩ. При изпълнението на втория бис диригентът Свилен Симеонов избра за финал на вечерта любимата на мнозина песен на АББА „Happy New Year“.

Още снимки от концерта може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu