Коледният панаир на книгата е открит

Публикувано:
12:18ч / 13.12.2016г
Брой прочитания:
231
Брой коментари:
0

Днес беше открит Панаирът на книгата в НДК, който ще продължи до неделя включително, всеки ден от 10 до 20 ч. Всеки панаир има своите звезди, но този декември на щанда на „Персей” те са цяло съзвездие. Защото трилъри, които чете светът, съседстват с вечни и значими литературни произведения, а до тях пък са модерни български романи. Погрижихме се да ви предложим една специална селекция, в която акцент да е хубавата, завладяваща книга. Ще има и големи коледни отстъпки на всички издания, а хитовете ни от изминалите сезони ще са на наистина специална цена. Заслужава си да ни посетите!

Първото категорично доказателство за това се казва „Маската на дявола”. Българите също са сред страстните почитатели на романите на Том Егеланд, а това е най-новият му трилър, излязъл само преди месеци в оригинал. Книгата ни среща с една историко-митологична загадка, идваща от Древен Вавилон, където са изработени дванайсет магически маски, с помощта на които жреците се свързвали с отвъдното. Две от маските са оцелели до наши дни. В плетеница от убийства и мистерии професорът по археология Бьорн Белтьо трябва да разгадае тази тайна. Освен че пише увлекателно исторически трилъри, Том Егеланд е писател от най-висока класа. Всяка негова книга се превръща в бестселър. Първият му голям хит е „Краят на кръга”, представящ същия сюжет и герои като „Шифърът на Леонардо”, но публикуван две години по-рано. Неслучайно наричат Том Егеланд автора, по дирите на който върви Дан Браун.

Друг хитов писател, който идва от Севера, е Ян Гиу. Най-успешният шведски автор днес е много популярен с книгите си, посветени на агент Карл Хамилтън. Най-новият негов трилър, който ви предлагаме, е „Жива мишена”, част от романната диалогия „Вендета”. На прицел тук е сицилианската мафия, за битка с която се е подготвил агент Хамилтън. Според критиката това е един от най-добрите романи в жанра. На всичко отгоре Ян Гиу включва във всяка своя книга много действителни факти от секретни операции на световните шпионски централи. Така е и сега.

Още един култов писател заема централно място на щанда на „Персей”. Книгите на руснака Сергей Алексиев имат огромно въздействие върху своите читатели. Автор на „Съкровищата на Валкирия”, той променя представите на хората за живота, религията и историята. Точно така въздейства и „Иконите не горят” – едновременно криминален и мистичен роман, а също и историческо разследване. „Иконите не горят” е втората книга от дилогията „Утоли моята печал”, така че може да зарадвате себе си или някой близък с двете заглавия наведнъж.

Да обясни света, в който живеем – това пък е целта на Йойстайн Сьоренсен в неговата „От фашизма до ислямизма”. Професор по история в университета в Осло, авторът е един от най-задълбочените изследователи на нацизма в наше време. Тук той прави интригуващ преглед на историята, приликите и разликите между фашизма, комунизма, националсоциализма и ислямизма. Освен че ще разберете много за тези четири тоталитарни идеологии, чрез тази книга ще съумеете да разберете по-добре и корена на явления, които наблюдаваме с тревога днес.

На фокус са и няколко литературни феномена. „Присъдата на утрешния ден” от испанската звезда Мартинес де Писон е роман, който в момента се филмира. В него се разказва за един амбициозен мъж, превърнал се в доносник на службите. „Присъдата на утрешния ден” получава най-значимите литературни награди в Испания. По същия начин отрупани с награди са чешките „Мелница за мумии“ от Петър Станчик (криминално пътешествие из стара Прага от XIX в.) и „Правила за смешно поведение“ на Емил Хакъл (книгата сякаш сканира най-важните ни мисли – за това страшно ли е да останем сами; доколко изглеждаме смешни в живота си). „В очакване на Нобеловата награда” от Душко Родев е роман-равносметка за едно недалечно минало, но поставящ етични и морални въпроси, валидни за всяко едно време и общество.

За да е палитрата пълна, на щанда на „Персей” може да опитате и вкуса на модерната българска литература. Анна Ю създава модерен градски роман за една жена, попаднала във водовъртеж от събития сред силните на деня. „Малкият дявол” е със завладяващ сюжет и е стъписващо откровен по отношение на фалша, корупцията и зависимостите, сред които живеем. Динамична и изпълнена с обрати е тази книга и сигурно затова толкова лесно завладява своите читатели.

С романа си „Пътуване“ световноизвестната офталмоложка Анелия Хохвартер застава зад каузата „Локомат за България“ – купуване на първия за страната ни робот, който ще помогне на хора с двигателни проблеми да проходят. Романът разказва за едно пътуване в пространството, времето и духовността. Всеки човек е пътник и рано или късно поема пътя към себе си, търсейки любов, професионална реализация и приключения. Това правят и героите на тази книга.

В рамките на панаира по традиция има срещи с автори. Този път акцентът пада върху българските имена.

На 13 декември между 18 и 19 часа може да се запознаете лично с Гергина Дворецка. Преди броени дни Гергина получи наградата „Златно перо” на Съюза на българските журналисти. Романът й „Искрено ваша” е съвременна българска семейна сага. Чрез главната героиня, Ирена, авторката до голяма степен пресъздава в художествена форма своя опит от работата си като журналистка в БНР преди и след 10 ноември 1989 г.

Ден по-късно, на 14 декември, пак между 18 и 19 часа, е срещата с Емил Минчев. Книгата му „Нюх” преплита криминално и мистично. Бънк Ромеро е частен детектив с необикновена дарба – изключително развито обоняние, което му позволява да разплита случаи, непосилни за полицията.

И още една среща на щанда на „Персей” – този път с поезията и изобразителното изкуство. На 15 декември от 18 до 19 ч. е срещата с творческия тандем на книгата „12 квадрата”. Албумното издание съчетава поезия с изобразително изкуство. Интересното е, че авторът на стиховете Ива Николова е дъщеря на живописеца Никола Николов, а художника Владимир Пенев е син на поета Пеньо Пенев. От вдъхновението на двамата се ражда и „12 квадрата”.

 

Източник: ИК "Персей"