Концерт на Ищван Пал „Сланината” и оркестър в София

Публикувано:
10:02ч / 16.11.2016г
Брой прочитания:
63
Брой коментари:
0

Поредната проява в София, посветена на 60-годишнината от революцията в Унгария през 1956 г., беше концертът на Ищван Пал „Сланината” и оркестър в Централния военен клуб в София.

Н.Пр. г-жа Текла Харангозо
Н.Пр. г-жа Текла Харангозо

Преди концерта Н.Пр. г-жа Текла Харангозо, посланичка на страната у нас, приветства гостите на събитието. После в залата зазвучаха завладяващата музика от Карпатите.

В концерта участваха: Естер Пал – вокал, Ищван Пал „Сланината” – цигулка, Тамаш Гомбаи – цигулка, Дюла Карач – виола, Шандор Юрмьош – цимбал, Атила Гера – духови инструменти, Роберт Дор – контрабас. Четирима танцьори допълнително повдигнаха духа на публиката с темпераментните си изпълнения.

Членовете на оркестъра са музиканти от Унгарския национален народен ансамбъл. В концертите им звучат най-прекрасните мелодии от Карпатския басейн. Наред с автентичната народна музика изпълняват и етномузикални преработки. За тях е важно съхраняването и разпространяването на традициите, затова наред с концертите, важно място получава и обучението по народна музика. Редовно концертират в най-големите концертни зали и участват в най-престижните фестивали на Унгария. През изминалите години се представят с голям успех както в Европа, така и отвъд океана. През 2006 г. като пратеници на Унгария участват в празничното честване на 1956 г. в Обединеното кралство, заедно с изтъкнати творци като носителя на Оскар Джеръми Айрънс, пианиста Тамаш Вашари и народната певица и носителка на награда „Грами” Марта Шебещен. През последните три години излизат три техни албума: „Музика на радостта”, „Народна музика от Карпатския басейн” и „На път”.
Тяхна гордост е наградата на публиката Prima Primissima за 2007 година, която печелят с Унгарския национален народен ансамбъл.
Певица на оркестъра е Естер Пал, преподавател в Средното специално музикално училище на град Вац и носител на званието „Млад майстор на народното изкуство”. Ръководителят на ансамбъла Ищван Пал през 1992 г. е отличен с наградата “Pro Cultura Hungarica“ за дейността си за съхраняването на унгарската култура, през 1999 г. получава званието „Млад майстор на народното изкуство”, през 2006 г. Унгарското радио го отличава с наградата eMeRTON и още същата година е избран от „Artisjus“ за Изпълнител на годината. На 15 март 2015 г. получава от министъра на човешките ресурси най-престижната музикална награда – „Ференц Лист”. През изминалите години трима от членовете на оркестъра: Дюла Карач, Роберт Дор и Тамаш Гомбаи са отличени за музикалната си дейност с Кръст за заслуги към родината.
Но по-важна от всичко това е обичта, с която е посрещан оркестърът, както в най-малките селца от Карпатския басейн, така и на най-големите световни сцени.
Организатори на събитието бяха Посолство на Унгария, Унгарски културен институт в София, MÜPA (Дворец на изкуствата).

Повече снимки от концерта може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.
image003

Източник: Унгарски културен институт и www.evropaworld.eu