Европейската награда за копродукция – Prix EURIMAGES

Публикувано:
17:43ч / 15.11.2016г
Брой прочитания:
139
Брой коментари:
0

През тази година холандската продуцентка Леонтин Пьоти е носител на Европейската награда за копродукция – Prix EURIMAGES, чиято цел е да бъде изтъкната ключовата роля на съвместните продукции в европейската филмова индустрия.  Леонтин Пьоти е главен изпълнителен директор и продуцент в Lemming Film, Холандия, и в Hamster Film, Германия. Преди да започнете работа по производството на филми, учи в университета в Амстердам, където получава магистърска степен по философия.
Между 1995 и 1998 г. отговоря за програмирането на аудио-визуални произведения в рамките на фестивала за кино и телевизия Cinekid в Амстердам. От 1998 2002 г. е експерт за детски филми към  холандските филмовия фондове. Преподава редовно в различни училища за медии. През 2014 г. е сред създателите на „Преодоляване на Дракона“, организация, която свързва професионалисти в европейската и китайската филмова индустрия.
Леонтин Пьоти ще получи Европейската награда за копродукция – Prix EURIMAGES, по време на церемонията по връчването на Европейските филмови награди на 10 декември т.г. във Вроцлав, Полша – Европейска столица на културата през 2016.

Евроимаж е фонд за подпомагане на филмовата копродукция, дистрибуция в киносалони и обслужване, учредена от Съвета на Европа през 1988 г.
От създаването си през 1988 г., Евроимаж е подкрепил 1797 европейски копродукции на обща стойност от около 536 милиона евро.

Източник: www.coe.int