Концерт полска музика на Ядвига Котновска (флейта) и Пьотр Салайчик (пиано)

Публикувано:
07:57ч / 30.03.2022г
Брой прочитания:
154
Брой коментари:
0

На 30 март 2022 г., сряда, 18.30 ч. в Полски институт в София, ул. „Веслец“ №12, ще се състои концерт с полска музика. Вход свободен!

Организатор: Полски институт в София

В програмата: творби на Фридерик Шопен, Александър Тансман,

Кшищоф Пендерецки, Александер Шелиговски, Х.М. Гурецки и Ханна Куленти

Ядвига Котновска  е завършила Музикалната академия във Варшава. Тя е първия полски лауреат на много международни конкурси за флейта, в т.ч. Конкурса „Кралица София“ в Мадрид, „Мария Каналс“ в Барцелона, „Дж.Б. Виоти“ във Верчели, конкурса „Валентино Буки“ в Рим и в Бордо. Усъвършенства уменията си в Швейцария и Франция.

Като солист се изявява в реномирани концертни зали в цял свят, участва във фестивали за съвременна музика. Концерти за флейта композират и й посвещават изтъкнати полски и чужди композитори, в т.ч. М. Гурецки, М. Пташинска, Х. Куленти, Влодек Павлик. Тя е първата полска изпълнителка на концертите на Хенрик Миколай Гурецки и Кшищоф Пендерецки под палката на композитора.

В проектите си, съчетаващи класическа музика и джаз тя работи с изтъкнати джазмени, в т.ч. Анджей Ягоджински, Кшищоф Херджин, Куба Станкевич, Матеуш Смочински, Хосе Мануел Албан Хуарез, Майк Ричмонд. Флейтистката ръководи класа по флейта в Музикалната академия в Бидгошч и Вроцлав, както и майсторски класове в САЩ, Финландия, Франция и Royal College of Music в Лондон.

Пьотр Салайчик – пианист, камералист, педагог. Критиците го нареждат сред най-изявените полски изпълнители от неговото поколение. Лауреат на наградата на полската музикална индустрия „Фридерик“ и „Орфей“ „за изключителни изпълнения на полска музика”. Пианистът има редица премиерни изпълнения на съвременна музика. В центъра на неговите музикални интреси е личността и творчеството на Карол Шимановски. През 2018 г. той става зам.-председател на Дружеството „Карол Шимановски“ в Закопане. Пианистът активно концертира, има изяви с Националната филхармония, Sinfonia Varsovia, Sinfonia Iuventus, AUKSO, Sinfonietta Cracovia, участва във фестивали в Полша и в чужбина. Участва в много филмови и театрални проекти.

Присъединете се към събитието във Фейсбук!

Заповядайте!

* Проявата ще се проведе при следните условия: няма да се изисква зелен сертификат, но маските остават задължителни.

Източник: Полски институт в София