Концертмайсторът на Виенската филхармония Федор Рудин – гост на Софийската филхармония

Публикувано:
09:02ч / 30.01.2020г
Брой прочитания:
121
Брой коментари:
0

Най-младият концертмайстор в историята на Виенската филхармония Федор Рудин прави своя дебют като солист на Софийската филхармонияНа 30 януари в зала “България” той ще представи Концерт за цигулка на своя дядо – големия руски композитор Едисон Денисов. В програмата, дирижирана от Симеон Пиронков – син ще прозвучат и  Благородни и сантиментални валсове от Морис Равел и Истинската апология на Сократ от Симеон Пиронков-баща.
Въпреки, че е в началото на кариерата си Федор Рудин бързо се утвърждава като един от най-интересните концертни изпълнители на днешното време. Роден в Москва и израснал в Париж, той е внук на известния руски композитор Едисон Денисов. Учил при Захар Брон в Кьолн и Пиер Амоял в Залцбург, младият цигулар вече е печелил конкурсите „Паганини“ и „Джордже Енеску“. А най-новият му албум Reflets е номиниран за International Classical Music Awards.
Последните концертни ангажименти на Федор Рудин включват солови дебюти в престижни концертни зали като Карнеги Хол, Концертхаус – Берлин, Парижката филхармония, Музикферайн и др.
Отдаден камерен музикант, Федор е основател на триото Fratres, възприето като „ново поколение в класическата музика ”от пресата заради необичайната комбинация от цигулка, саксофон и пиано. Федор свири на изящна италианска цигулка на Лоренцо Сториони, направена в Кремона през 1779 г.

Израснал в артистична среда, Симеон Пиронков следва стъпките на именития си баща и учи в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена (композиция с Ерих Урбанър и дирижиране с Карл Йостеррайхер). Като композитор и като диригент той си сътрудничи с множество водещи оркестри в Европа и Азия. Участва в престижни международни фестивали в цяла Европа, а негови произведения се изпълняват от водещи състави и изпълнители. Своя опит предава на студентите си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, както и по време на майсторските класове, които води в Европа, Япония, Тайван и др.
Със Софийската филхармония Симеон Пиронков ще представи едно от емблематичните произведения на баща си 
„Истинската апология на Сократ“ (по Костас Варналис) за бас, струнни и ударни инструменти. Написано през 1969 г. произведението впечатлява със своята многопластовост и дълбоки внушения и сякаш най-точно описва моралното кредо на своя създател, известен със своята безкомпромисност в изкуството.

Щипка романтика в програмата на вечерта добавят Благородните и сантиментални валсове на Морис Равел.

Билетите за музикалното събитие са налични на касата на зала „България“ и в мрежата на Ивентим.

Източник: Софийска филхармония