Индийска вечер на кинофестивала Sofia Menar 2020

Публикувано:
12:08ч / 30.01.2020г
Брой прочитания:
283
Брой коментари:
0

На индийската киновечер в програмата на фестивала Sofia Menar 2020 на 28 януари беше показан филмът на режисьора Р.Балки „Тя е мъжът, той е жената“ – колкото забавна, толкова и поучителна история за размяна на ролите в семейството: когато мъжът по собствено желание поема домакинската работа вкъщи, за да може жената да прави професионална кариера. В главните роли: Карина Капур, Арджун Капур, Амитаб Баччан, Джая Баччан

Филмът беше представен от Н.Пр. Пуджа Капур, посланик на Индия у нас, която с чувство за хумор уточни, че актьорите не са нейни роднини, въпреки еднаквото фамилно име. Прожекцията беше предшествана от красива церемония, при която бяха запалени свещичките на индийска лампа, от посланичката и д-р Мона Каушик, председател на фондация „Девам“, която също допринесе за възможността този филм да бъде показан в България. Програмата на киноверта беше допълнена от впечатляващото изпълнение на индийски танц от Катя Тошева. Естествено, както при всяко индийско тържество, имаше и пъстри гирлянди от цветя, които зрителите можеха да видят на влизане в киносалона.

Филмът „Тя е мъжът, той е жената“, както вече стана ясно, представя ситуация, която се случва изключително рядко в живота. Кабир е отличникът на курса по бизнес администрация, при това е единствен син и наследник на богатия си баща, който притежава просперираща страителна фирма. Не го привлича обаче перспективата да застане някога начело на тази фирма. Още от съвсем млад той е прозрял, че прекалената амбиция да напредваш в службата и да печелиш повече, в крайна сметка ти носи единствено облагата, че когато си съсипеш здравето от преумора и стрес, ще имаш средства да си платиш скъпото лечение. Изборът на Кабир е да последва примера на майка си и да бъде творец в своя дом, да създава уют за семейството си. На пръв поглед, той и красивата Кия, стремяща се към професионална кариера, са родени един за друг. Проблемът между тях настъпва, когато Кабир става извънредно популярен с необичайната си роля да е домакинята вкъщи и славата му засенчва тази на издигащата се стремително на работното си място Кия. Тогава тя проявява същата нетърпимост, както един съпруг, който печели парите в семейството, а вижда, че жена му става по-голяма знаменитост от него.

Разбира се, накрая побеждава любовта! Но остава поуката, че традиционните роли на мъжа и жената в обществото са предопределени от вековни традиции, които могат да бъдат променени. В този смисъл „Тя е мъжът, той е жената“ внушава идеята за свободата на всеки човек да направи сам своя избор в живота и беше своеобразно художествено продължение на двата късометражни филма, прожектирани непросредствено преди него по време на индийската вечер в Дома на киното – единият, посветен на независимостта на Индия, а другият – за Б. Р. Амбедкар, бащата на индийската конституция – 70- годишнина от влизането й в сила бе отбелязана на 26 януари т.г.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: www.evropaworld.eu