Лекция на президента на Индия Рам Нат Ковинд в Софийския университет

Публикувано:
06:51ч / 10.09.2018г
Брой прочитания:
219
Брой коментари:
0

По време на посещението си в България президентът на Индия Рам Нат Ковинд изнесе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ лекция на тема: „Образованието като инструмент на промяна и общ просперитет“. Това стана на 5 септември, когато в Индия се отбелязва Денят на учителя. Водещ на събитието беше проф. д-р Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури при СУ.

Четири студентки от специалност „Индология“ в университета поздравиха високия гост на четири езика: български, хинди, санскрит и английски. Приветствие поднесе ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.

Лекцията на президента Рам Нат Ковинд беше посветена на достиженията на Индия в областта на образованието и връзките между двете ни страни в тази сфера: 

И ние, и вие, сме представители на вековни цивилизации, познати още от древността. Доказателства за връзките между нас датират от IV век пр. Хр., от времето на династията на Маурите в моята страна. Установени са сходства между индийската писменост Брахми и древната българска глаголица“.

Той припомни, че през 1983 г. в Софийския университет е основана катедра “Индология”, в която се провежда обучение и изследвания, свързани с Индия на високо академично ниво и добави, че с подкрепата на Индийския съвет за културни отношения в Алма матер е изпратен гост-преподавател по хинди, а в университета в Делхи има гост-преподавател по български език. Студенти от Софийския университет и други институции пътуват до Индия като стипендианти.

Българо-индийската Програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата, която стартира през 1994 г., се оказа изключително полезна. А сред споразуменията, които бяха подписани по време на моето посещение, е и това за Сътрудничество в областта на науката и технологиите. Уверен съм, че то ще даде тласък на партньорството на нашите академични и изследователски общности“, каза президентът на Индия.

В лекцията си той подчерта, че Индия разполага с огромна мрежа от 903 университета и 39 050 колежа. Близо 40% от университетите и 80% от колежите са частни. Правителството насърчава учредяването на все повече учебни заведения, особено в областта на медицината, технологиите и фундаменталните и приложни науки.

Университетите на 21-ви век не просто осигуряват образователна степен, те са центрове за иновации и предприемачество, инкубатори за новосъздадени и малки предприятия, чийто двигател са технологии и новаторски умове с идеи, създаващи революционни по своята същност приложения“, каза още Рам Натх Ковинд като отбеляза, че тази революция е превърнала Индия в третия по големина център за иновации и новосъздадени предприятия и в най-бързо разрастващата се голяма икономика. В лекцията си той отбеляза и значението на индийската космическата програма, извела в орбита сателити на редица чужди страни и която се подготвя да изпрати в космоса индийски космонавти.

 В исторически план, България и Индия винаги са били средища и на традициите, и на промяната. Нашите общества имат здрави устои и дълга памет. Ние сме и острови на стабилност в нашите региони – на Балканите и Индийския океан. На нас, на нашите народи, на нашите млади хора – като студентите, събрани тук, се пада да изградим едно още по-пълноценно партньорство. Нашите цивилизации са древни, а нациите ни са млади – знаем си цената и разбираме ценностите си. А такъв процес най-успешно се заражда в университетите“ – каза в заключение президентът Рам Нат Ковинд.

В рамките на събитието в Централното фоайе на Ректората на СУ беше представена изложбата „Санскрит: Споделеното наследство“, както и книги, издадени от Софийския университет и Клуб „Приятели на Индия“.

Повече снимки може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Подробна информация за събитието на сайта на СУ

Източник: www.evropaworld.eu