„FRANCOPREV“ – първата франкофонска мрежа за превенция на радикализацията

Публикувано:
08:08ч / 10.09.2018г
Брой прочитания:
195
Брой коментари:
0

В контекста на терористичните атаки и тенденциите към крайно радикализиране XVI среща на върха на Франкофонията, която се проведе в Антананариво (Мадагаскар) на 26 ноември 2016 г.  прие по предложение на правителството на Квебек „Резолюция за предотвратяване на радикализацията и екстремизма, който може да доведе до тероризъм „.

Резолюцията насърчава Международната организация на франкофонията (МОФ), Парламентарната асамблея на Франкофонията (APF) и преките действащи звена на Франкофонията, в сътрудничество с държавите членки и правителства, да се създаде франкофонска мрежа за предотвратяване на радикализацията екстремизма.

Работната група, създадена за тази цел, се състоеше от държавните и правителствени ръководители, както и експерти, избрани от тях. Координирани от Федерацията Валония-Брюксел, те поставиха основите на тази мрежа, която вече действа.

Като членовете на мрежата могат да се включат физически и юридически лица на обществена служба, политици, представители на гражданското общество, академичния свят и различни професии, изследователски центрове, национални или международни неправителствени организации, имащи опит в предотвратяването на радикализацията и екстремизма.

Наречена „ФранкоПрев“ (FrancoPREV) , мрежата има за цел да даде възможност за обмен и разпространение на знания, опит и добри практики и за укрепване на франкофонския потенциал в областта на превенцията. Първата й голяма проява ще бъде на 13 декември 2018 г. по инициатива на Федерация Валония-Брюксел.

Пълния текст на публикацията на френски език може да прочетете в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: OIF