Лекция на проф. Вера Ганчева за скандинавски художници

Публикувано:
16:30ч / 17.03.2017г
Брой прочитания:
699
Брой коментари:
0

Проф. Вера Ганчева изнесе лекция „Светлина от север“, с която представи скандинавски художници в Националната галерия Квадрат 500 . Събитието е част от праграмата на Посолството на Финландия за отбелязване на 100-годишнината от независимостта на страната и се състоя с любезното съдействие на посолствата на Дания, Исландия, Финландия и Швеция.

Присъстваха Н.Пр. Пайви Блинникка, посланичка на Финландия у нас, и Н.Пр. Луиз Бергхолм, посланичка на Швеция за България, преподаватели и студенти от специлност „Скандинавистика“ в Софийския университет Св.Климент Охридски“. членове на българо-финландското дружество за приятелство, журналисти.

Преди лекцията Н.Пр. Пайви Блинникка поздрави проф. Вера Ганчева за усилията й в популяризирането на скандинавските култури в България.

Изкуствоведката от Националната галерия Квадрат 500 Весела Радоева обърна внимание на символичния факт, че място на лекцията „Светлина от север“ е залата, където в момента са изложени картини на автори от Хърватия, Сърбия и Словения, участвали преди 110 години в софийската изложба на Съюза на южнославянските художници “Лада“. Тяхното творческо общуване би могло да се сравни с това на колегите им от Скандинавските страни.

Мултимедията „Картини и музика“ към лекцията на проф. Вера Ганчева беше дело на Соня Милева и Северин Василев.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: www.evropaworld.eu