Летен и есенен сезон на Софийската филхармония

Публикувано:
06:39ч / 06.06.2022г
Брой прочитания:
150
Брой коментари:
0

На пресконференция маестро Найден Тодоров – директор на Софийската филхармония, представи плановете на националния оркестър и националния филхармоничен хор до края на годината.

И новият полусезон остава верен на мисията на Филхармонията – да представя най-доброто от класическата музика от света и от България.

Официалното откриване на есенния полусезон ще бъде на 15 септември с доайена на класиката у нас маестро Емил Табаков и Светлин Русев, с които ще представим музика на Бетовен и Чайковски.
Веско Ешкенази, Лия Петрова, Георги Димитров, Любомир Денев-син, Росен Миланов, Симеон Пиронков, Милена Моллова, Мария Радоева и сопраното Светлина Стоянова са част от българските музиканти и диригенти, които ще партнират на Националния оркестър до края на декември 2022.

Младата звезда на виолончелото Камий Тома, легендите Иво Погорелич и Елизабет Леонская, световнопризнатите Даниел Хоуп, Юлиан Рахлин, Йорма Панула, Густав Кун Емануел Чекнаворян и Александър Канторов са артистите, които с удоволствие се завръщат на сцената на „Зала България“.
За първи път ще се срещнат с публиката в София световно признатите челисти Аурелиян Паскал, Даниел Мюлер-Шот, Рей Уанг, цигуларят Джан Паоло Пелозо, пианистите Николай Лугански и Со Рианг, диригентът Мишел Табачник и суперзвездата на операта Роландо Вийазон, който гостува в София на 22 декември.

Главният гост-диригент Саша Гьотцел ще се включи в полусезона на Филхармонията с два концерта, единият от които е Новогодишната гала.
Коледният подарък за меломаните – оперната гала с Роландо Вийазон, ще бъде под палката на Найден Тодоров.Наред с любими на родните меломани произведения, публиката ще чуе две световни и една българска премиерни изпълнения, както и творби, които не са изпълнявани повече от 30 години.

Концертите, обединени в абонаментни цикли вече се продават на касата на зала „България“ за филхармоничното общество. Всеки, пожелал да стане член на обществото, ще получи и от новите членски карти, които осигуряват още по-големи бонуси и отстъпки за лоялната публика.

Концертът с участието на Роландо Вийазон се продава отделно на касата на зала „България“ и в Ивентим.

И тази година Софийската филхармония, подкрепена от Столична община, ще зарадва почитателите на класическата музика със селектирана програма от любими на публиката творби.
Две са сцените, на които публиката ще се срещне с Националния оркестрър и неговите камерни състави: Парк-театър „Борисова градина“ и атриума на Квадрат 500.

На 3 юли от 20:00 ч. в Парк-театър „Борисова градина“ юе звучат шедьоври на европейската филмова музика под палката на маестро Григор Паликаров. Концертът „La Dolce Vita” включва творби от Енио Мориконе, Луис Бакалов, Стелвио Чиприани и Нино Рота.

На същата сцена на 10 август  концерт-спектакълът „Веберови“ от Феликс Митерер ще разкаже любопитни подробности за живота на Волфганг Амадеус Моцарт.  На сцената заедно с Филхармонията ще се качат сопраното Вера Гиргинова и актьорите: Елена Атанасова, Деница Даринова, Анджелика Джамбазова и Явор Борисов. Режисьор – Борислав Петранов.

Третият концерт в Парк-театър „Борисова градина“  е на 4 септември. „Холивуд“ ще ни потопи в света на Джон Уилямс и Вангелис. Емблематични филмови пиеси на двамата гении ще звучат в изпълнение на Националния оркестър и Националния филхармоничен хор.

И тази година красивото открито пространство на атрума на Квадрат 500 ще посрешне камерните състави на Филхармонията. Концертите там започват в 18:30, а любезните домакини на Националната галерия предоставят достъп до експозицията на галерията за всеки, закупил билет за събитието от 10 до 18 ч. в деня на концерта.

Програмата в Квадрат 500:
10 юли
Струнен квартет София

Валсове, танго и евъргрийни от Йохан Щраус – баща, Карлос Гардел, Астор Пиацола и др.

17 юли
Кварто квартет – „На юг“
Творби от Паганини и Турина

24 юли, 18:30ч.
Класик Арт
и младите дарования Александър Маджаров -валдхорна ,Алина Михайлова-виолончело и Сара Пейчева -контрабас
Творби от  Й.Хайдн, В.А. Моцарт, Л. ван Бетовен, А .Вивалди, Й.М.Шпергер, С.Димов, П.Тончева, В.Георгиева

31 юли, 18:30ч.
Флейтов квартет Флаутисимо и Весела Тричкова – арфа

творби от В.А.Моцарт, К. Макмайкъл, Румен Бояджиев-син, Карл Мария фон Вебер и др.

14 август
Дуо Ризови

Със специалното участие на Кирил Матанов – виола и Кристиана Алпиева – виолончело

Творби от Йохан Андреас Амон, Волфганг Амадеус Моцарт и Фредерик Дюверноа

21 август
Струнен квартет „Фрош“
Творби от Хенрик Гугецки и Роберт Шуман

28 август
Вокален състав „Славяни“
Музикален калейдоскоп с творби от различни епохи

„Споделете музиката“ се осъществява с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития.

Билети за концертите са налични на касата на зала „България“, на касата на Парк-театър „Борисова градина“ и в Ивентим.

Източник: Софийска филхармония