Събития у нас за финала на Френското председателство на Съвета на ЕС

Публикувано:
10:52ч / 01.06.2022г
Брой прочитания:
159
Брой коментари:
0

За да отбележи последния месец от френското председателство на Съвета на Европейския съюз, Френският институт в България представя много наситена програма, която предлага 6 събития, свързани с основните приоритети на председателството: европейска идентичност, нов модел на икономически растеж и по-хуманна Европа.

« May B », 7 юни в София – Емблематичното произведение на иконата на съвременния танц във Франция, Маги Марен, ще бъде представено на сцената на Сатиричния театър в София от 19:30 часа.

Вдъхновен от творчеството на Самюъл Бекет, спектакълът интерпретира неговия абсурден свят със средствата на танцовия театър и чрез въздействащи образи. Самото заглавие се отнася за любовта на автора към играта с думи и значения. И танцът показва силата си да изразява мистерията на нашето присъствие в този свят.

Sofia Urban Green Conference 2022, 7 юни от 9:00 ч. до 18:00 ч. в зала „Тържествена“ на Военна академия – Организирана от Столична община, Фондация „Конрад Аденауер – България“ и Регионалният хъб на Climate-KIC за България и в партньорство с посолството на Франция в България / Френският институт в България, тази конференция има за цел да обедини български и международни политици, експерти и професионалисти в устойчивите градове от цял ​​свят за обсъждане и популяризиране на градските зелени практики.

Международен форум „Архитектура и политика през XX век – от изобретение до културно наследство„ – 9 юни в зала 8 на НДК – Национален Дворец на Културата и 10 юни в сградата на Агенция БТА Архитектурата, сред всички останали изкуства, най-пряко въплъщава политиката на нациите, както в градски мащаб, така и в мащаба на отделни сгради. Същевременно, малко исторически епохи извън XX-ти век са виждали толкова значителни сътресения да се съчетаят едновременно в областта на архитектурата и в тази на политиката. Без да претендира за изчерпателност, настоящият форум си поставя за цел да се изправи лице в лице с някои от най-значимите експерименти, провели се в Европа между края на Първата световна война и края на Студената война.

Селекция архитектурно кино на 13 и 15 юни, зала „Славейков“ на Френския институт в България. В рамките на международния форум“ Архитектура и политика през ХХ век – от изобретение до културно наследство“, зала Славейков на Френския институт в България, известна с кинопрограмите си, ще Ви накара да откриете специална селекция от кино за архитектура на 13 и 15 юни 2022 г.

Форум „Предизвикателствата пред езиковото разнообразие в Европа в дигиталната ера и мястото на френския език в България“ на 10 и 11 юни в Ловеч – Организиран от Френския институт в България и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (APFB), този форум, чийто домакин ще бъде гимназия „Екзарх Йосиф I-ви“ в Ловеч, ще събере преподаватели по френски език от цялата страна. Конференции, кръгли маси и педагогически ателиета ще разгледат проблемите на езиковото многообразие в Европа и по-специално на френския език в България, в лицето на дигиталните предизвикателства. Събитието се провежда в партньорство с Международната организация на франкофонията (OIF) и с Университетската Агенция на франкофонията (AUF).

Европейски конгрес на адвокатите от 22 до 25 юни на тема „Ролята на адвоката след пандемия 2022: динамиката на работата в поляризирани общества, променящият се имидж на адвокатите и еволюцията на правната практика“ в хотел Балкан в София – Френското посолство в България / Френският институт в България обединяват усилията си с Федерацията на европейските адвокатури (Fédération des Barreaux d’Europe – FBE), със Съюза на адвокатурите и правните общества на Европа (Council of Bars and Law Societies of Europe – CCBE), със Софийска адвокатска колегия и с Висшия адвокатски съвет около това събитие, което се провежда във важен момент за Европа, в контекста на края на пандемията и войната в Украйна. Злоупотребата със съдебни спорове, иновациите и дигитализацията на правната практика и насърчаването на социалната отговорност ще бъдат сред акцентите на тази конференция.

Европейски форум „Кинообразование в училище“ на 28 юни 2022 г. от 10:00 ч. до 17:30 ч. в зала Славейков – Асоциация „Арте Урбана Колектив“ в партньорство с Френския институт в България, Национална португалска филмотека (Cinemateca Portuguesa), Национален филмов център и с подкрепата на Столичната община, ще посрещнат представители на 14 страни, работещи в рамките на европейски културни организации и асоциации, както и университетски преподаватели, за да обсъдят темите за предаването на киното в училище и съществуващите европейски програми.

Можете да се консултирате с програмата по-подробно на сайта на Френския институт в България www.institutfrancais.bg и неговите партньори.

Източник: Френски институт в България