Максим Венгеров гостува на Софийската филхармония

Публикувано:
10:09ч / 08.02.2021г
Брой прочитания:
299
Брой коментари:
0

Изключителният руски цигулар и носител на „Грами“ Максим Венгеров ще изнесе концерт с националния ни оркестър под диригентството на маестро Найден Тодоров в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2021. На 11 февруари от 19:00 ч. световната цигулкова звезда ще представи в зала „България“ Концерт за цигулка №1 от Дмитрий Шостакович, а във втората част на вечерта ще прозвучи Камерна симфония в до минор от същия автор.

За виртуоза Максим Венгеров Първият концерт на Шостакович е един от най-великите концерти за цигулка и оркестър на всички времена. Той го определя като „тежък маратон, предизвикателство в музикално отношение и невероятно привлекателен за публиката“. Цигуларят е имал щастието да го разучава с един от учениците на Шостакович – маестро Мстислав Ростропович и е направил запис на композицията още на 18 години. „Когато е композирал творбата, Шостакович изобщо не е мислил, че солистът ще е останал без дъх в края на каденцата и е написал много изискващ финал. Благодарение на Давид Ойстрах, който помолил Шостакович да вкара още 8 такта между каденцата и финала, изпълнителят има 15 секунди да спре за миг и да събере сили за финала.“ споделя Венгеров в специално интервю на журналиста Светослав Николов от bTV Radio Group.

Концертът на 11 февруари е трето гостуване в България на Максим Венгеров и първо в акустична зала. Звездата с възторг си спомня за предишните си изяви у нас в „Европейски музикален фестивал“ през 2006 и 2018 г. „Обичам да свиря с маестро Найден Тодоров! Прекрасен диригент, изключителен музикант и страхотен човек! След концерта дълго разговаряхме с маестрото за музиката и за живота. Той ми разказа за великия българския композитор Владигеров. Вдъхнови ме да науча неговия цигулков концерт. Много искам един ден да го направя!“, споделя още Венгеров. 

Както за всички музиканти, 2020 г. бе изпълнена с предизвикателства, но и с интересни нови проекти за големия цигулар. Миналия януари той бе избран за Artist in Residence на радио  Classic FM – Лондон и се присъедини към IDAGIO, водещата в света услуга за стрийминг на класическа музика, където ексклузивно излизат най-новите му записи, и на която е посланик. На 12 юни Венгеров трябваше да отбележи 40 години на сцената с голям концерт в Роял Албърт Хол в Лондон, но събитието бе отложено за 20 април тази година. В програмата ще участват изключителни световни солисти като Миша Майски и Марта Аргерич, както и Оксфордската филхармония с диригент Марис Пападопулос и студенти от Кралския музикален колеж в Лондон.

През пролетните месеци цигуларят качваше очарователни клипове на домашни концерти с дъщерите си Лиза и Полина. Венгеров премина през изпитанието на COVID 19 – през октомври 2020 г. той сподели с феновете си в социалната мрежа, че има положителен тест.

На 14 януари 2021 Максим Венгеров започна нова образователна инициатива, която ще му позволи да споделя своя преподавателски опит с млади музиканти по целия свят. Новият уебсайт https://maximvengerov.com/ представлява онлайн платформа, чрез която се излъчват видеоуроци по цигулка. Идеята за това възниква по време на световната пандемия, когато онлайн обучението придобива огромно значение. Началото на инициативата бе отбелязано с безплатен онлайн концерт, в който Максим Венгеров и пианистът Рустем Сайкулов изпълниха соната за цигулка на Щраус в реално време в два града – Венгеров в Монако, а Сайкулов – в Париж.

Максим Венгеров е един от най-забележителните съвременни музиканти, който вече 40 десетилетия е на върха. Роден през 1974 година, той учи цигулка при Галина Турчанинова и Захар Брон. Печели международните конкурси „Виенявски“ и „Карл Флеш“, съответно на 10 и на 15 години. Осъществява първия си запис на 10 години и до момента продължава да записва активно за престижните компании Melodia, Teldec и EMI. През 2007 се насочва и към дирижирането, развивайки и тази част от своя талант.

През последните няколко сезона Максим Венгеров концертира като солист или диригент с най-големите оркестри в света – Нюйоркската филхармония, Берлинската филхармония, Лондонският симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Оркестъра на Мариинския театър, Симфоничните оркестри на Чикаго, Монреал, Торонто и активно гастролира с камерни рецитали. През сезон 2017/2018 Венгеров изнася концерти в Карнеги хол със Симфоничния оркестър на Монреал и участва в Музикалния фестивал в Пекин. През същия сезон Венгеров дирижира Националния оркестър на Франция и изнася рецитали и концерти в Европа, Китай и САЩ. Акценти от сезон 2018/19 са концерт с Оркестъра на „Ла Скала“ в Милано с диригент Рикардо  Шаи за откриването на сезона и концерти с Филхармонията в Монте Карло и Парижката филхармония.

Преподаването и подкрепата на млади таланти са сред най-силните увлечения на Максим Венгеров. Той заема няколко преподавателски позиции в различни страни по света и понастоящем е професор в „Моцартеум“ Залцбург, а от септември 2016 г. е гостуващ професор по цигулка в Кралския музикален колеж в Лондон.

Той участва в многобройни журита на конкурси, сред които диригентския „Донатела Флик“, цигулковия конкурс „Менухин“ и Международния конкурс в Монреал, където през май 2013 г. дирижира финалния тур. Благодарение на успеха си като председател на престижния конкурс за цигулари „Виенявски“ през 2011 г., когато прослушва на живо над 200 музиканти в девет световни столици, Венгеров е безпрецедентно преизбран на същия пост и през 2016 г.

През 1997 г. Венгеров става първият класически музикант, избран за посланик на добра воля от УНИЦЕФ. В тази роля той изнася концерти за деца в неравностойно положение в общности в Уганда, Тайланд, Балканите и Турция, като същевременно помага за набирането на средства за много програми, подпомагани от УНИЦЕФ. Той е и патрон на проекта MIAGI в Южна Африка, който чрез музиката свързва деца от различен етнически произход. През 2018 г. той става посланик на добра воля на Училището Musica Mundi – уникална институция, която подкрепя млади таланти.

Цигуларят е отличен с многобройни музикални награди, сред които „Грами“, „Грамофон“, Британски награди за класическа музика, „Edison“, „ECHO“, и редица други отличия. Максим Венгеров свири на цигулка „Страдивариус екс Кройцер“ от 1727 година.

Поради големия интерес към концерта на Максим Венгеров и след любезното му съгласие , Софийската филхармония пуска билети за генералната репетиция на 11 февруари oт 11 часа. Цената на билетите е 20 лева.

Билети за генералната репетиция можете да закупите на касата на зала България или в Ивентим

Източник: Софийска филхармония