Полска кинопанорама в памет на жертвите на Холокоста

Публикувано:
12:20ч / 07.02.2021г
Брой прочитания:
113
Брой коментари:
0

От 8 до 10 февруари 2021 г. в Полския институт в София, ул. „Веслец“ №12, ще бъде представена фирмова панорама по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, 27 януари. Вход свободен – ограничен брой места, с предварителна регистрация на sofia@instytutpolski.org или на фейсбук страницата на института.

Организатори: Полски институт в София и Посолство на Република Полша в България

Програма:

08 февруари, понеделник, 18.00 ч.

ЙОАННА  – реж. Феликс Фалк (108 мин., с български субтитри)

Участват: Уршула Грабовска, Сара Кноте, Станислава Целинска, Кинга Прайс, Халина Лабонарска.

Награди: 2010 Гдиня (Фестивал на полското игрално кино) – награда за режисура и сценарий;  Орел – Полска филмова награда: най-добра главна женска роля и най-добра второстепенна женска роля; 2011 Москва (Международен филмов фестивал) – награда на руските журналисти и на Руските филмови клубове; 2011 Чикаго (Фестивал на полския филм в Америка) – награда на чикагските критици; 2012 Ташкент (Международен филмов фестивал) – Гран при;2013 Лос Анджелис (Universe Multicultural Film Festival)-Голямата награда на журито.

1940 г., Полша. Пианистката Йоанна отива на църква, за да се моли за новини за съпруга си от фронта. Там тя се натъква на осемгодишното еврейско момиче Ружа, спасило се от нацистите, заловили майка й. Йоанна решава да скрие Ружа в апартамента си, но се изправя пред трудни решения, тъй като съседите й стават подозрителни и е  все по-трудно да се разбере на кого може да се вярва. Ситуацията се усложнява допълнително, когато става жертва на донос и трябва да устои на увлечения по нея нацистки офицер.

09 февруари, вторник, 18.00 ч.

Радегаст – реж. Борис Ланкош (50 мин., с български субтитри)

 През 1942 г. на гара Радегаст в бедния лодзки квартал Балути пристигат влакове със заможни евреи от Западна Европа и Прага. От същата гара заедно с полски евреи, роми и синти те са извозени в лагерите на смърттта. Последният влак в посока Аушвиц-Биркенау заминава на 29 август 1944 година. Тези, които са преживяли холокоста, разказват пред камерата за глада, мръсотията, убийствената работа и униженията.  

10 февруари, сряда, 18.00 ч.

Беглецът – реж. Марек Томаш Павловски (56 мин., с български субтитри)

   Във филма си Марек Томаш Павловски проследява съдбата на една необикновена личност – Кажимеж Пеховски, организатор на най-зрелищното бягство от концлагера Аушвиц. Пеховски разказва за драматичните моменти в живота си: за кошмарните години в концлагера, но и за борбата против хитлеристите в отрядите на Армия Крайова, за което след войната е хвърлен в затвора   от комунистическата власт. Документалният филм съдържа богат архивен материал.

 

Източник: Полски институт в София