Мария Габриел награди победителите в Национално състезание по математика за ученици

Публикувано:
08:36ч / 26.03.2018г
Брой прочитания:
223
Брой коментари:
0

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел беше специален гост на церемонията за награждаването на победителите в традиционното Национално състезание по математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки на средните училища с чуждоезиков профил в Луковит. Математическото съревнование обхвана ученици от 8 до 12 клас, а най-добрите в по-горните класове получиха своите отличия от българския еврокомисар и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. 

Преди да връчи наградите на победителите, Мария Габриел приветства всички участници за смелостта да изучават математика – наука, чиито проявления са във всички сфери. „Вълнувам се да бъда в тази зала, в която младостта среща знанията и упоритостта. Уверявам ви, че Европа има нужда от вашия потенциал и умения. Във вас е вярата ни, че ще отговорим на мрачните статистики, според които в Европа днес 44% или 169 милиона души нямат основни цифрови умения, а от тях 77 милиона души изобщо нямат такива.  Това е сериозен проблем за Европа, тъй като нашите страни стават все по-дигитализирани и всички, независимо от възрастта си, се нуждаят от цифрови умения, за да участват в обществото и да работят. Ето защо подобряването на цифровите умения на европейците е един от моите приоритети като европейски комисар по въпросите на цифровата икономика и общество“, заяви комисар Мария Габриел. 

Тя подчерта, че Европейската комисия насърчава държавите-членки на ЕС да застъпват все по-широко в учебните програми в училищата обучението за цифрови умения. Освен това, за по-малко от година членовете на коалицията „Цифрови умения и работни места“ са обучили 7 милиона европейци чрез различни действия. Българският еврокомисар информира младите хора и за схемата „Цифрова възможност“, чието начало постави преди броени месеци, даваща възможност на студентите от всички специалности да получат практически опит в цифрова компания чрез стаж в друга държава. Европейската комисия също така подкрепя всяка година Седмицата на програмирането на ЕС през октомври и българският еврокомисар призова младите хора да се включват активно в дейностите, организирани в рамките на специализираната седмица, и станат една от нейните истории на успеха. 

„Математиката и цифровите умения са важни не само за обучение или професионална реализация. Те са умения за живот. Вие знаете повече от всеки друг стойността на това послание. Цифровите умения имат силата да градят проекта на бъдещето. Инвестицията в придобиването им е инвестиция с висока възвръщаемост за самите вас, за нашите общества, за нашите икономики. Призвани сте да бъдете двигател на бъдещето на Европа и на нейния просперитет. Уверена съм, че имате смелост, знания и умения за това. Бъдете дръзки и любопитни да изследвате необятния свят на новите технологии“, пожела българският еврокомисар Мария Габриел на младите математици.

Източник: Мария Габриел награди победителите в Националното състезание по математика за ученици от езикови гимназии