Мароканските дни започнаха с концерта „Душата на Мароко“

Публикувано:
16:02ч / 02.12.2015г
Брой прочитания:
472
Брой коментари:
0

От 30 ноември до 13 декември у нас се провеждат за втори път Дни на културата на Мароко в България – една стойностна инициатива на Н.Пр.Латифа Ахарбаш, посланичка на страната у нас. Дните бяха открити с концерт на Ум и нейния мултинационален оркестър, съставен от музиканти от Мароко, Австрия, Франция и Куба. Певицата спечели веднага българската публика с красивия си глас, лекотата, с която пее, и със самите песни, в които пресъздава по свой начин ритмите на Мароко.

В информацията, предоставена от посолството на Кралство Мароко у нас по повод Мароканските дни, за Ум пише: „Ум е певица и известен автор на текстове, родена е в Казабланка на 18 април 1978. Като дете, а после и тийнейджър тя прекарва времето си в Маракеш където разучава репертоари от соул-, поп- и джаз-музика и изпълнява песни на Арета Франклин и Уитни Хюстън. Кариерата на Ум започва в родното Мароко с излизането на първите й два албума Lik’Oum (2009) и Sweerty (2012). Вече звезда в страната си, тя работи с популярни местни творци и е в журито на мароканската версия на телевизионното музикално шоу за таланти The Voice.
През април 2013 година във Франция излиза албумът й Soul of Morocco, който получава висока оценка от критиците във френските и международни медии. Песните на Ум са наситени с ритмите на гнауа и хасани от Сахара, но и със соул и джаз, с които е израснала. След този албум тя пее в Европа, Арабския свят и Канада, както и на различни престижни фестивали.
Новият й албум Zarabi излезе на 22септември 2015. Той е записан в Мароко, в пустинята около М’Хамид ел-Гизлан и се корени в специфичната атмосфера на Сахара. Обградена от нетипичен, но отлично балансиран квартет (уд, контрабас, перкусии и тромпет), Ум определено иска да покаже привързаността си към националното изкуство и традиции, но оставайки отворена за модерните външни влияния. Ум изпълнява всичките песни в новия си албум на марокански диалект с особена чувственост и с разнообразие от музикални
стилове, включително хассания, африкански ритми, джаз, соул, амазиг и суфи музика.
Най-новият й албум Зараби вече бе представен на Лондонския фестивал за африканска музика, както и в Париж, в “Café de la Danse” и утвърди Ум като една от най-значимите изпълнителки от нейното поколение в Арабския свят. Специално за българската публика Ум ще представи най-доброто от творчеството си и подбрани песни от Душата на Мароко и Зараби.“

Източник: Посолство на Кралство Мароко в България