Представяне на романа „Доня Алба“ от Джиб Михаеску

Публикувано:
11:28ч / 01.12.2015г
Брой прочитания:
726
Брой коментари:
0

По повод националния празник на Румъния 1 декември фондация „Европа и светът“ и издателска къща „Персей“ организираха премиера на наскоро излезлия роман „Доня Алба“ на Джиб Михаеску. В атмосферата на романа се потопихме заедно с румънския посланик Н.Пр.Антон Пъкурецу, неговата съпруга Ема и съветника по въпросите на културата и медиите в посолството Виктор Дедю. Романът е сравняван с „Бел Ами“ на Мопасан. В литературата и друг път сме срещали историята за млад амбициозен мъж, който свързва изкачвнето си във висшите сфери на обществото с покоряването на една красива жена от това общество. Истината е, че Джиб Михаеску описва историята на героя си Михай Аспру и любовта му към прекрасната Алба Ипсилант по свой неповторим начин. Тази книга за пореден път ни показва, че имаме още много да опознаваме от литературата на съседната, близка на сърцето ни страна.

Срещата във фондация „Европа и светът“ беше повод издателят Пламен Тотев да представи плановете си за бъдещи издания на румънски книги – „Животът започва в петък“ и продължението й на Йоана Парволеску ще се появят в българските книжарници догодина, авторката е приела и поканата на издателството да гостува в България. Списъкът на „Персей“ със съвременни румънски писатели продължава с Роксандра Чезариану, Ангел Ангелос, Корнел Балан.

Н.Пр.Пъкурецу разказа за засилващите се контакти между румънски и български писатели. Миналата година Румъния беше почетен гост на Международния софийски панаир на книгата през декември 2014 г. Тогава голяма група известни румънски писатели гостуваха в България. Творческите срещи с българските им колеги и читатели дотолкова са им допаднали, че вече всяка година на коледните панаири на книгата в София ще идват румънски автори. Очакваме ги от 8 до 13 декември в НДК.

Повече снимки от събитието може да видите на страниците на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

Още за романа в сайта ни:

Джиб Михаеску, румънският Мопасан, и романът му „Доня Алба“

Източник: www.evropaworld.eu