Мароканските картини на един български професор и архитект

Публикувано:
15:59ч / 20.11.2017г
Брой прочитания:
658
Брой коментари:
0

В Централния дом на архитекта в София беше открита изложбата „Мароко. Земята-Природата-Хората – живопис и графика“ с картини на проф.арх.Тодор Булев под патронажа на Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас. На откриването присъстваха посланици и други дипломати, акредитирани у нас, както и много приятели на Мароко.

В приветствието си Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи благодари на всички партньори, с чието съдействие е станала възможна тази изложба, допринасяща за разпространението на богатата мароканска култура в София, където идеите, художествените и културни проекти изобилстват във всички сектори. Специална благодарност тя отправи към автора на картините, както и към архитект Георги Бакалов, председател на Управителния съвет на Съюза на архитектите в България, с когото посолството на Кралство Мароко в Република България организира това културно събитиеНа изложбата са представени  част от произведенията, които художникът е нарисувал по време на своето скорошно туристическо пътуване в Мароко. Тя пресъздава пейзажи от Атласките планини, берберските села, някои имперски градове като Маракеш, Мекнес, Фес, Рабат, както и картини на мароканските казби.

„Това не е първото пътуване до Мароко на проф. д-р арх. и художник Тодор Булев. Той е посетил Фес още през 1985 г., където е  работел като експерт към ЮНЕСКО. Всъщност той е и специалист в градоустройството и история на архитектурата. Преди 10 години е организирал две други живописни изложби за Мароко от предишните си пътувания там. Проф. д-р ТодорБулев е сред известните архитектите в София, работил е за реновирането на посолството на Ватикана в България. Настоящата изложба представя чрез красиви картини, изпълнената със сила, жизненост и надежда африканска и арабска страна. Изложените художествени произведения отразяват и приятелските чувства на българския към мароканския народ“ – каза посланичката на Кралство Мароко у нас.

Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи определи изложбата като едно от събитията, с които се отбелязва 62-годишнината от Трите славни дни на Кралство Мароко, които символизират националната борба за свобода, независимост и единство – завръщането от изгнание на покойния крал Мохамед Пети, Вазраждането и Деня на независимостта.

С приветствени думи към гостите се обърна и председателят на Съюза на архитектите в България арх. Георги Бакалов. Той връчи на Н.Пр. г-жа Ел Мидауи грамота и знак, с който тя е призната за почетен член на САБ.

След тържественото откриване присъстващите имаха възможност да опитат вкусни традиционни марокански ястия и прословутия ментов чай.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu