Международен семинар „Първата световна война на Балканите“

Публикувано:
14:02ч / 06.06.2018г
Брой прочитания:
426
Брой коментари:
0

Като част от отбелязването на стогодишнината от края на Първата световна война (1914-1918 г.), Френският институт на България, в партньорство със Столетната мисия (14-18) и Университетска агенция на Франкофонията, организира международен ден на тема:
Първата световна война на Балканите – кръстосани възгледи, сравнителни перспективи
7 юни 2018 г. в зала „Славейков“, между 9.00 ч. и 17.00 ч.
Под научното ръководство на проф. Флорин Цуркану от Букурещкия университет
Целта на събитието е да допринесе за подновяването на съвременния поглед върху един от театрите на бойните действия през Първата световна война, който все още заема маргинално и нееднозначно място в паметта за конфликта в началото на 20 век. Всъщност, историците обръщат доста по-малко внимание на Балканите, за сметка на други фронтове на Първата световна война, като се започне от Западния фронт. Това е факт, въпреки че актът, предизвикал тази война – атентатът в Сараево – се случва в сърцето на Балканите, а самият конфликт започва с обявяването на война на Сърбия от страна на Австро-Унгария, като балкански военен конфликт. На фона на всичко това, едно скорошно историографско изследване, на моменти препокривано от чисто археологически проучвания, се опитва да даде по-задълбочени знания за Източния фронт. Все по-често специалисти извеждат на преден план връзката между избухването на Първата световна война и двете Балкански войни (1912-1913 г.), или превеса на Австро-Унгарските амбиции към Балканите и развитието на конфликта, а понякога дори не се колебаят да окачествят Първата световна война на Балканите като „Трета балканска война“.
С намерение да допринесе за този процес на преоткриване на мястото на Балканите в Първата световна война, научната конференция ще включи няколко тематични фокуса, целящи разкриването на разкрепостен, транснационален и сравнителен поглед, а именно:
Първата световна война на Балканите – една „Трета балканска война“? ще изследва връзките между конфликтите през 1912 и 1913 г. с този от 1914-1918 в балканското пространство и спецификата, която тези връзки налагат на военната култура на различните нации, на политическите и военните ходове, на хронологията и военните операции в региона по време на Първата световна война.
Втората тема е Балканите – сцена за изпитание на алиансите по време на Първата световна война. Галиполската операция и операциите на Източния фронт остават едни от най-известните примери за функционирането или за дисфунционирането на силите през Първата световна война на Балканите. Други примери могат да ги допълнят, като последните ще бъдат доизяснени – военното сътрудничество на Централните сили в кампанията срещу Сърбия от 1915 г., нееднозначните взаимоотношения между съюзниците Италия и Сърбия, или пък военното сътрудничество между Румъния и Източната армия, немско-българско-турското сътрудничество в Добруджа, или пък функционирането на съюза между Румъния и Русия в същия регион през есента на 1916 година.
Третата тема ще засегне 1918 година в историографията и в колективната памет на нациите в Югоизточна Европа. Едно осветяване на значението, следата в паметта, историографичните въпроси около тази ключова година за съдбата на целия век след края на конфликта, ще доведе до изключително важни сравнения и многоаспектно потвърждаване на твърденията, в усилието ни да прекрачим прекалено централизираното виждане за Първата световна война на Балканите, което същевременно е прекалено фокусирано върху националните предания, подвластно на своите табута и митове.

Участници

Петар ТОДОРОВ (Македония) Институт за национална история Скопие : Представи за войните през 1912-1918 г. в Македония: историография и политическа реч

Жан-Ноел ГРАНДОМ (Франция) Университет на Страсбург :
Морис Саррайл, главен командир на съюзническите армии на Източния фронт (1916-1917 г.). Портрет на спорна личност

Енис ТУЛЧА (Турция), Университет на Галатасарай :
Тъмната памет на турците за 1918 г.

Благовест НЯГУЛОВ (България) Институт за исторически изследвания на БАН :
Насилие, историография и памет: визии за Първата световна война в България и Румъния

Станислав СРЕТЕНОВИЧ (Сърбия ) Институт за съвременна история Белград : Прекъснатост и неразривност на сръбската памет за 1918 г.

Флорин ЦУРКАНУ (Румъния) Букурещки университет:
Румънската кампания южно от река Дунав през есента на 1916 г. – незначителна и двусмислена памет

Ели ЛЕМОНИДУ (Гърция) Университет на Патра:
Предизвикателства и очаквания на гръцката политика през последната година от Първата световна война

За повече информация: http://institutfrancais.bg/programata/607/konferentsia/

Френската версия на текста може да прочетете в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: Френски институт в България