Млади български виртуози изпълниха унгарска музика

Публикувано:
19:13ч / 24.01.2018г
Брой прочитания:
1 028
Брой коментари:
0

В Камерна зала „България“ се състоя концерт на лауреатите на миналогодишния IX. Международен клавирен конкурс „Лист-Барток-Кодай“. Това стана ден след отбелязването на Деня на унгарската култура, 22 януари.

В началото на концерта г-жа Дьорди Димитров, директор на Унгарския културен институт напомни, че Денят на унгарската култура се празнува от 1989 г. на 22 януари. На този ден през 1823 г. Ференц Кьолчеи завършва ръкописа на унгарския „Химн”.

Участниците – Богдан Иванов, Дарина Дикова, Георги Василев, Славчо Тодоров, Стефан Симов и Никола Богомилов изпълниха творби на Ференц Лист, Бела Барток и Золтан Кодай и възхитиха публиката с виртуозността си. Пълната програма може да видите тук.

Двама от лауреатите – популярните млади пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови, участвали успешно в Детската Евровизия през 2014 г., не можаха да се включат в концерта поради заболяване.

Деветото издание на клавирния конкурс „Лист-Барток-Кодай“ беше посветено на 135-годишнината от рождението и 50-годишнината от смъртта на унгарския композитор, диригент и музикален педагог Золтан Кодай.

Денят на унгарската култура, 22 януари, е повод да се обърне по-голямо внимание на хилядолетните унгарски традиции и огромното предметно и духовно богатство на Унгария. Във връзка с този празник от 1993 г. се връчват и множество награди, свързани с културата и образованието: „Янош Апацаи Чере”, „Терез Брунсвик”, „Матяш Елтеш”, „Шандор Карачони”, „Арпад Киш”, „Ласло Немет”, „Алберт Сент-Дьорди”.

Източник: Унгарски културен институт в София