МОФ – Франкофонията в страните от Централна и Източна Европа

Публикувано:
09:20ч / 24.01.2018г
Брой прочитания:
1 311
Брой коментари:
0

Френският език присъства на пет континента с над 274 милиона души, които го говорят по целия свят. Франкофонията обединява група от страни, които споделят френския език и приемат ценности като мира, демокрацията, разнообразие и устойчивото развитие, популяризирани от Международната организация на Франкофонията (МОФ).
Франкофонията има своето място и в страните от Централна и Източна Европа, в зависимост от историята и отношенията, които всяка от тези страни има с френския език и франкофонската култура. Те са високо оценени от студентите, което показва привлекателността на френския език и езиковото многообразие в тази географска област. Въпреки че страните от Централна и Източна Европа имат някои общи географски, исторически или лингвистични характеристики, те не образуват монолитен блок и връзките им с Франкофонията значително се различават.
В момента шест държави в региона са членове на Международната организация на Франкофонията: Албания, Армения, България, Бивша югославска република Македония, Молдова и Румъния. Четири от тях се присъединиха към Франкофонията през 1990 г. в момент, когато трябваше да възстановят дипломатическите, икономическите и културните връзки и да потвърдят присъствието си в международната система след разпадането на комунистическия блок и промяната в конфигурацията на многополюсни международните отношения. Интересно е да се отбележи, че Румъния и България се присъединиха към МОФ през 1993 г., две години преди да кандидатстват за членство в Европейския съюз. Молдова е член на МОФ от 1996 г., а Албания – от 1999 г. Накрая Армения се присъедини към франкофонското семейство през 2004 г., а бившата Югославска република Македония – през 2006 г.

BucharestII15

На снимката вляво (© Николай Дойчинов/МОФ): Конференция „Жените на Франкофонията“, 1-2 ноември 2017 г. Букурещ, Двореца на Парламента 

Arménie_3e édition Olympiades Internationales de français à Arghevan_2017 (2)Във всяка от тези шест страни броят на говорещите френски език варира между 6 и 25% по отношение на общото население или общо 6 767 600 души (цифри за 2010 г.), което още веднъж показва значението на региона във франкофонския свят, както и обратно.

Румъния с нейната столица Букурещ е първата държава в региона, която беше домакин на срещата на върха на Франкофонията през 2006 г. През ноември 2018 г. Армения ще бъде втората, поемайки домакинството на XVII-ата франкофонска среща на върха в столицата си Ереван.
Накрая следва да се отбележи, че 16 страни от Централна и Източна Европа имат статут на наблюдатели в МОФ: Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Естония, Грузия, Унгария, Косово, Латвия, Литва, Черна гора, Полша, Сърбия, Словакия, Словения, Чешката република и Украйна.

На снимката вдясно (© Николай Дойчинов/МОФ): Трета Международна олимпиада по френски език, Агверан, Армения, 25-30 септември 2017 г.

Френската версия на публикацията може да прочетете в рубриката Francophonie на сайта ни, а оригинала й – тук.

 

Източник: МОФ