Награда на Германската икономика в България 2019

Публикувано:
11:48ч / 29.01.2020г
Брой прочитания:
401
Брой коментари:
0

На 27 януари 2020 г. Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди за шестнадесети пореден път фирми, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през изминалата година. Церемонията се състоя в Националната художествена галерия. Наградата бе връчена в четири категории – „Голямо предприятие“, „Малко и средно предприятие“, „Социален ангажимент“ и „Стартъп компания“. Общо 27 бяха номинираните предприятия. Членството в ГБИТК не бе условие за участие.

„Важно е да отбелязваме успеха на компаниите и да ги назоваваме по име, не само заради приноса им към икономиката, но и заради това, че служат като положителен пример за бъдещи инвеститори в България“, каза д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК, при откриването на церемонията.

„Живеем в много интересни времена“, каза президентът на ГБИТК Тим Курт, като очерта основните предизвикателства – търговски войни, Brexit, дебата за климата и дигитализацията. „Наградата на германската икономика е добър знак да се покажат фирмите, които противостоят на тази тенденция, и които, в тези трудни и динамични времена, продължават да постигат успехи“, допълни още той. Той изтъкна рекордния стокообмен между Германия и България от 8,5 милиарда евро, който се очаква да бъде достигнат за 2019 г., както и стабилността при инвестициите от Германия, които за първите 11 месеца на миналата година възлизат на 232 млн. евро.

Според посланика на Федерална република Германия в България Н.Пр. Кристоф Айххорн, Наградата на германската икономика е свидетелство за качеството на двустранните икономически отношения. Посланикът подчерта ролята на ГБИТК за сключването на споразумението с германските здравни каси.

Според вицепремиера Томислав Дончев са необходими още усилия, за да се подобрят условията за правене на бизнес и живот в България. „И тук има още много работа, която да свършим по отношение на редуциране на административните режими, и по отношение на образованието, и по отношение на инфраструктурата“, посочи Дончев. „Имаме много общи предизвикателства – рискове от рецесии, търговски войни. Наред с това имаме големи предизвикателства – икономическата трансформация, претенцията България да произвежда все по-сложни и скъпи неща и единствената причина инвеститорите да идват в България да не са ниските разходи, а други уникални предимства, които имаме. Това би трябвало да е акцент в политиката на страната в следващото десетилетие“, заяви още Дончев.

Изпълнителният директор „Финанси“ на ОББ АД и иновационен лидер на KBC Груп в България Кристоф Де Мил подчерта, че ученето през целия живот и иновациите са едни от най-важните стълбове на бизнеса.

Наградата в категория „Голямо предприятие“ спечели „Кауфланд България“. Вицепремиерът на Република България Томислав Дончев и д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК, връчиха статуетката „Слава“ от скулптура Александър Пройнов на Ана Кастрева от „Кауфланд България“.

През 2019 г. „Кауфланд България“ отваря във В. Търново 59-ия си магазин. Инвестицията възлиза на 25 млн. лв., като са създадени 100 работни места. „Кауфланд“ инвестира близо 67 млн. лв в разширяване на логистичния център в с. Стряма. и създава близо 100 работни места. Предстои във Варна да заработи 5-ият хипермаркет на веригата, за което е планирана инвестиция от над 31 млн. лева. Компанията инвестира в разработването на иновации в собствен IT HUB, който през 2019 г. разширява дейността си и откри втори офис в страната с планове за удвояване на екипа. През 2019 г. „Кауфланд България“ инвестира близо 850 хил. лв. в здравни програми и обучения на екипа. През 2019 г. Системата за управление на енергията на Kaufland България преминава сертификация по международния стандарт за управление на енергията ISO 50001:2011. От 2017 г. до момента компанията инвестира близо 12 млн. лв. в енергийна ефективност, борба с пластмасата за еднократна употреба и доброволчески и партньорски проекти за опазване на околната среда. Като част от цялостната политика за устойчиво развитие „Кауфланд България“ развива и дарителството. През 2019 г. печели  приза „Най-голям корпоративен дарител“.

В категория „Голямо предприятие“ журито отреди второ място на „Луфтханза Техник София“, а трето на „ТЕД БЕД“

В категория „Малко и средно предприятие“ Наградата на германската икономика получи „Лигна Груп“. Н. Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Федерална Република Германия в България и д-р Мариана Чолакова, почетен консул на Германия в Пловдив и представител на ГБИТК в Пловдив, връчиха наградата на управителите Геновева Христова-Мъри и Анелия Касабова.

„Лигна Груп“ кандидатства за наградата след една успешна 2019 г., свързана с реализацията на проекти с различни клиенти на пазара в Германия. Фирмата продължава да поддържа успешните си бизнес взаимоотношения с веригата хотели B&B като през 2019 г. са обзаведени 6 хотела в Германия и 1 във Виена. Благодарение на високото качество на изделията, навременното изпълнение, успешното водене на проектите и кореспонденцията, само за първото полугодие на 2020 г. B&B планира да възложи на „Лигна Груп“ обзавеждането на 8 хотела в Германия. Фирмата работи усилено и се стреми да разширява дейността си на немския пазар.

В категорията „Малко и средно предприятие“ второ място зае „Роберт Бош“, а трето „ИХБ ШипДизайн“.

В категорията „Социален ангажимент“ призът отиде при „Лидл България“. Г-н Тим Курт, президент на ГБИТК, и д-р Мая Найденова, вицепрезидент на ГБИТК, връчиха наградата на г-жа Милена Драгийска-Денчева, изпълнителен директор на „Лидл България“.

Социално отговорната политика на „Лидл България“ се фокусира върху пет стълба: околна среда, общество, продукти, служители и бизнес партньори, като за всяка една от тези групи прилага конкретни мерки на регионално и глобално ниво. Пример за ангажираността на компанията е инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“. Инициативата финансира значими проекти на граждански организации в цялата страна и има за цел да помогне на инициативните хора в страната да си създадат условия да водят по-качествен и пълноценен на живот. „Ти и Lidl за по-добър живот“ инвестира в 4 тематични области: образование, околна среда, култура и историческо наследство и активен начин на живот. В три издания на инициативата общо са дарени 545 000 лв. за 73 проекта в 44 населени места. В нея директно са участвали 21 000 човека и резултатите от проектите дългосрочно се ползват от над 150 000 души. Инициативата е и носител на редица отличия, като преди по-малко от месец получи и признание в годишните награди на Българския дарителски форум в категория „Най-сполучливо партньорство“ 2019.

В категорията „Социален ангажимент“ второто място зае „Кауфланд България“, а на трето място две компании получиха равен брой точки, а именно „Овергаз“ и „Мерк България“.

В новата четвърта  категория „Стартъп компания“, акцентираща  върху развитието на стартиращите компании в България и тяхната иновативна дейност, Наградата на германската икономика получи „Девелиот“.  Г-н Кристоф де Мил, изпълнителен директор – Финанси на ОББ АД и иновационен лидер на KBC Груп в България, и г-н Димитър Димитров, председател на специализираната комисия „Техника, технологии и иновации“ към ГБИТК, връчиха отличието на Мирослав Гечев, управител на „Девелиот“.

„Девелиот“ прави Industrial IoT лесен, практичен и добавящ стойност. Имат много прост и мощен бизнес модел: разбират проблема, който решават отвътре навън; разработват хардуерни устройства за измерване на данни от световна класа, за да предоставят данните за решаване на проблема. Към днешна дата са разработили три продукта, които следват този модел на практичност и мащабируемост: мрежа от станции за наблюдение на качеството на въздуха в градските райони, устройство за дистанционно отчитане на водомер и станцията за дистанционно наблюдение на нивото на водата. За 12 месеца от създаването си имат 11 партньори по целия свят, 3 завършени проекта (от които 1 е международен), повече от 20 са в процес на стартиране. Следващата цел е да оптимизират техните операции, да разширяване глобално.

Второто място в категорията зае „Плейграунд Енерджи“, а третото „Колибра“.

В заключение на церемонията Тим Курт, президент на ГБИТК и д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК, връчиха благодарствени грамоти на Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм, Стоянка Анастасова, директор на Професионалната гимназия по електротехника и електроника – Пловдив и на доц. д-р Георги Вълчев, зам.-ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за  дългогодишно ползотворно и за успешно реализирани съвместни проекти и инициативи.

Носители на Наградата на Германската икономика в България за 2004 година са фирмите „Пирин Текс“ ООД и „Фесто Производство“ ЕООД, за 2005 година – „Софарма“ АД и „Болярка Велико Търново“ АД, за 2006 година – „Сименс“ ЕООД, „Спесима“ ООД и „МАКСКОМ“ ЕООД, за 2007 година – „Либхер Хаусгерете Марица“ ЕООД, „Елиттур“ ООД и „Петров П.М.“ ЕООД, за 2008 година – „Вестникарска група България“ ООД, „Филкаб“ АД и „СънСЪРВИЗ“ ЕООД, за 2009 година – „Аурубис България“, „Иксетик“ ООД, „Тандем-В“ ООД, „Шарлопов Хотелс“ ЕАД – специална награда за български инвестиции в Германия, за 2010 година – „АББ АУТОМЕЙШЪН“ ЕООД, „Гео Пауър“ ООД и „М+С Хидравлик“ АД, за 2011 година – „КолПойнт Ню Юръп“ АД и „Юпитер 05“ ООД, за 2012 година – „Луфтханза Техник София“ ООД, „Винтерхалдер България“ ЕООД, „Либхер Хаусгерете Марица“ ЕООД, за 2013 година – „АББ България“ ЕООД, „Тангра АВ“ ООД, „САП Лабс България“ ЕООД, за 2014 година – „Булпрос Консултинг“, „КАН Учтехспорт България“, „Рефан България“ ООД, за 2015 година – „Бер-Хелла Термоконтрол“ ЕООД (BHTC), „Scale Focus“ АД, „ЛИДЛ България“ ЕООД & КО. КД, за 2016 г. – „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, „МУЛТИВАК България Продакшън“ ЕООД, „Билла България“ ЕООД и „Кауфланд България“ ЕООД енд Ко КД., за 2017 г. – „Витте Аутомотив България“ ЕООД, „AMK Задвижваща и управляваща техника” ЕООД , „Лидл България” ЕООД енд КО.КД и „Елпром Троян“ ЕООД, за 2018 г. – „Тед Бед“ ЕАД, „Нухелт“ АД и „Алианц България холдинг“ АД.

image006Германо-Българската индустриално-търговска камара е част от световната мрежа на германските външнотърговски камари. В 93 страни по света те предлагат своя опит, контакти и услуги, както на германски, така и на чуждестранни фирми. ГБИТК е наследник на Представителството на германската икономика и на Деловия клуб на германската икономика в България. Тя е официално учредена на 9 март 2004 година на базата на двустранно споразумение между правителствата на Федерална република Германия и Република България. В ГБИТК членуват 600 фирми, институции, организации и физически лица.

Източник: Германо-Българската индустриално-търговска камара