Награди за талантливи българчета, живеещи в чужбина

Публикувано:
14:26ч / 30.07.2018г
Брой прочитания:
235
Брой коментари:
0

На 25 юли в Сити Марк Арт Център, София, бул. “Янко Сакъзов” № 30 се състоя церемонията по награждаването на победителите в детските конкурси на Държавната агенция за българите в чужбина: литературен конкурс „Стефан Гечев”, двадесет и второ издание; по изобразително изкуство „България в моите мечти”, седемнадесето издание; и по пеене „Любка Рондова”, девето издание.
Конкурсите са учредени от Държавната агенция за българите в чужбина с цел да приобщават най-младото поколение българи зад граница към Родината, да съхраняват националната историческа памет и културни традиции, да творят на български език и да разгръщат творческия си потенциал. През тази година в конкурсните прояви, учредени от агенцията, се включиха повече от 1400 българчета от цял свят. Повечето от тях са ученици от българските училища в чужбина.

Наградите на лауреатите в литературния конкурс „Стефан Гечев” връчи  Румен Димитров, зам. министър на културата. Победителите в конкурса по изобразително изкуство получиха отличията си от председателя на ДАБЧ г-н Петър Харалампиев, а на конкурса по пеене „Любка Рондова” – от Валентин Йовев, зам. министър на регионалното развитие и благоустройството.

По обясними причини не всички отличени талантливи българчета, живеещи в чужбина, можаха да присъстват на тържеството и да получат лично наградите си. Вместо тях това направиха някои от техните родители или учители.

В залата пристваха преподаватели от български неделни училища в Лондон, Одеса, Болград, Ню Йорк, Солун, Атина, Будапеща, Неапол, Мадрид, с. Валя Пержей, Кишинев и др., които имат основна роля за подготовката и развитието на младите български таланти.

По време на награждаването Наталия Михалевска, представител на Министерството на образованието и науката, сподели, че има идея за създаване на песен на българските неделни училища зад граница. Боянка Иванова, директор на българското училище „Джон Атанасов“ в Чикаго, съобщи за конференцията на Асоциацията на българските училища в чужбина на 26 юли т.г. в Народното събрание. Председателят на асоциацията Ирина Владикова също присъстваше на награждаването.

По време на церемонията прзвучаха изпълнения на някои от наградените в конкурса „Любка Рондова“.

 Накрая българчета от Сърбия, Италия, Австрия, Великобритания, Франция, Гърция, Испания и др. представиха музикално-поетичен спектакъл, посветен на 170 годишнината от рождението на великия поет и революционер Христо Ботев и на 140-годишнината от освобождението на България от османско владичество. Спектакълът се състоеше от творби на децата, отличени в трите конкурса на агенцията, като съчетаваше картини, музика и слово.

Гостите на тържеството имаха възможността да разгледат изложбата с наградени рисунки от конкурса по изобразително изкуство „България в моите мечти”, подредени във фоайето на Сити Марк Арт Център, София.

Пълната информация за събитието може да прочетете на сайта на Държавната агенция на българите в чужбина. Пак там може да видите и имената на наградените, както и на членовете на журитата за трите конкурса:

 Литературен конкурс „Стефан Гечев” 2018 г.

Конкурс за детска рисунка „България в моите мечти“ 2018 г. 

Конкурс по пеене „Любка Рондова” 2018 г.

Още снимки от награждаването има на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: ДАБЧ и www.evropaworld.eu