Найден Тодоров спечели сърцата на бразилците

Публикувано:
13:05ч / 07.08.2023г
Брой прочитания:
147
Брой коментари:
0

Маестро Найден Тодоров се завърна от Бразилия, където беше поканен от Националния оркестър да изнесе лекция и да дирижира заключителния концерт на Фестивала за съвременна тонална музика. Изявата му предизвика възторжени реакции както в публиката, така и в музикантите, които изявиха желание да работят по-често с маестрото.

Заедно с добрите впечатления именитият ни диригент донесе в България и партитури на две от произведенията, които да програмира в следващите сезони на Софийската филхармония.

Полусезон Есен 2023 за Найден Тодоров започва на 5 октомври със среща с големия холивудски композитор Дани Елфман, чийто Концерт за виолончело ще получи българската си премиера в изпълнение на световно признатия виолончелист Готие Капюсон и Софийската филхармония. В програмата маестрото е добавил и темпераментната сюита из балета „Гаяне“ на Арам Хачатурян.

На 5 ноември Найден Тодоров ще дирижира Веско Ешкенази с „Годишните времена“ на Вивалди и Пиацола

9 ноември отново ще срещне маестрото с цигуларя Вадим Репин, с когото ще представят Първия концерт за цигулка от Прокофиев. Патетичната Симфония №6 от Чайковски и „Нестинарско хоро“ от Големинов допълват програмата на вечерта.

Диригентът ще срещне големия пианист Михаил Плетньов за първи път в концерт на 19 ноември. В програмата ще звучи Втория концерт за пиано на Рахманинов и Осма симфония от Дворжак.

Найден Тодоров ще води два концерта на националния оркестър през декември: На 7 декември с Реквием от Карл Дженкинс и Концерта за цигулка на Сибелиус в изпълнение на изключителния Максим Венгеров и на 10 декември с музиката на Джон Уилямс – реверанс към феновете на филмовата музика.

Билетите за концертите вече са в продажба на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Източник: Софийска филхармония