Националният празник на Унгария бе отбелязан с концерт в София

Публикувано:
14:56ч / 25.10.2022г
Брой прочитания:
255
Брой коментари:
0

Националният празник на Унгария, 23 октомври, беше отбелязан с концерт на струнно трио Sonus Cordis в Камерна зала „България“. На тази дата унгарците отбелязват годишнината от началото на революцията през 1956 г. срещу комунистическия режим, която бива потушена.

По този повод преди концерта Н.Пр. г-жа Текла Харангозо, посланик на Унгария у нас, се обърна с кратко слово към присъстващите, като изрази и болката си от продължаващата война в Украина.

Встъпителни думи, свързани с музикалната програма на вечерта, произнесе и директорката на Институт Лист – Унгарски културен институт, Сандра Мишкеди.

Виртуозното трио Sonus Cordis: Естер Крулик – цигулка, Богларка Сюч – виола и Естер Мади-Сабо – виолончело, зарадва публиката с вълнуващите си изпълнения на творби от емблематични унгарски композитори, творили предимно през ХХ век: Золтан Кодай, Ерньо Дохнани, Ласло Лайта.

Вчечатляващ беше съвършеният синхрон между музикантките, умението им да постигат възвисяваща духа хармония.

.Поради нестихващите аплодисменти на публиката триото изсвири два биса. Вторият от тях беше част от „Серенада“ опус 12 от Кодай, която прозвуча в началоно на концерта. Естер Крулик поясни, че това е нейна преработка на оригинала, който е за две цигулки и виола.

На събитието присъстваха посланици и други представители на дипломатическия корпус, както и други почитатели на унгарската музика и приятели на Унгария.

Повече информация за трио Sonus Cordis ще намерите на сайта на Институт Лист.

Източник: evropaworld.eu