Нов Европейски Баухаус

Публикувано:
19:47ч / 18.01.2021г
Брой прочитания:
288
Брой коментари:
0

„Културата и изкуството са движеща сила за постигане целите на екологичния преход. Новата европейска инициатива „Баухаус“ е предложение за обединение на света на науката и технологиите с този на изкуството и културата, както и с идеите и решенията на творците, архитектите, инженерите, новаторите“. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел при откриването на пресконференцията в Брюксел за очертаване на основните стъпки и етапи за изпълнение на инициативата „Нов Европейски Баухаус“. Поставено бе началото на фазата на проектиране в процес на съвместно създаване с европейските граждани.

Тя посочи, че посветеният на инициативата интернет сайт, който стартира днес, е основен инструмент за споделеното създаване на инициативата. Организациите, които желаят да бъдат активно ангажирани в процеса, могат да станат партньори. „Необичайно е за Европейската комисия да стартира инициатива и да събира идеи без конкретен план. Но в това се корени концепцията на европейския Баухаус – искаме истинско творчество и участие на всички заинтересовани страни. Затова проектът предвижда и награди, с които да насърчим творческото мислене“, отбеляза Мария Габриел. Тя разясни, че през лятото тази година ще бъде обявена награда за новаторски идеи на стойност от 30000 евро. Идеите трябва да се тестват в три основни аспекта, които са в основата на Европейския Баухаус – устойчивост, приобщаване и естетика.

По време на втората фаза – изпълнение, ще бъдат създадени пет пилотни проекта за съвместно проектиране на нови приобщаващи решения на устойчивото екологично развитие, комбинирано със средствата на изкуството и културата. Те трябва да бъдат адаптирани към спецификите в отделните държави членки на ЕС. Целта на третия етап — „разпространение“, е да се популяризират идеите и концепциите, определящи инициативата, чрез нови проекти, изграждане на мрежи, иновативни хъбове и споделяне на знания в Европа и извън нея.

„Началото на Новия европейски Баухаус е поставено. Имаме нужда от приноса на науката, иновациите, образованието и културата. Но за да доведем инициативата до успешен край, се нуждаем преди всичко от приноса на всеки един от вас. Очаквам вашите идеи“, заключи българският еврокомисар.

Повече информация ще намерите тук.

Източник: Представителство на Европейската комисия