Олимпийският огън бе запален в Гърция

Публикувано:
22:32ч / 12.03.2020г
Брой прочитания:
227
Брой коментари:
0

На 12 март 2020 г., еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел участва в официалните церемонии по запалване и предаване на олимпийския огън за тазгодишните Летни олимпийски игри в Токио.

Церемонията по запалване и предаване на олимпийския огън за Летните олимпийски игри се проведе днес в Олимпия, Гърция, с участието на висши представители на олимпийското движение, организационния комитет на игрите в Токио, правителството на Република Гърция и Европейската комисия.

В началото на деня комисар Мария Габриел, която отговаря за ресор спорт в Европейската комисия, подписа т.н. “Олимпийско примирие“ заедно с председателя на Международния олимпийски комитет Томас Бах, председателя на Гръцкия олимпийски комитет Спирос Капралос, заместник-министъра на спорта на Гърция Лефтерис Авгенакис, заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас, и кмета на Олимпия Йоргос Йоргиопулос. Тази традиция датира от времето на Древна Гърция и е възобновена от Международния олимпийски комитет през 1992 г. като призив за насърчаване на мира, диалога и постигането на помирение между частите на света в конфликт. По този повод комисар Габриел заяви: “И днес е важно да поддържаме Олимпийския дух на приятелство и уважение и заедно да изпратим силно послание за един по-мирен и по-добър свят“.

След това комисар Габриел се включи в Церемонията по запалване на олимпийския огън, която се състоя на древния стадион в Олимпия. Тя отбеляза: “Запалването на Олимпийския огън носи послание за мир, приятелство и диалог и за ценностите на олимпийското движение – толерантност, взаимно уважение и честна игра. Олимпийският огън е символ на нашата култура, корени и европейска история. Той е връзката между нашето общо минало и бъдеще“.

Включвайки се в предаването на огъня, комисар Габриел заяви: “За мен е незабравим вълнуващ момент и емоция да поема олимпийския факел и маслинова клонка, да бъда част от тази история. От нас зависи да поддържаме олимпийския дух и да запазим огъня жив за успешното провеждане на Игрите в Токио 2020!“.

За първи път в историята на Олимпийските игри, началото на олимпийската щафета бе поставено от жена, златната олимпийска медалистка Анна Коракари, като знак за важността на социалното включване и равните възможности. В тази връзка г-жа Габриел каза: “Радвам се да отбележа, че тази година броят на жените спортисти достига почти 50%. По този начин показваме колко е важно за нас участието и на мъжете, и на жените в олимпийските игри.

Източник: Представителство на Европейската комисия