Сайтът ни evropaworld.eu навършва 5 години

Публикувано:
15:22ч / 12.03.2020г
Брой прочитания:
839
Брой коментари:
0

Информационният сайт на фондация „Европа и светът“ се появи в интернет на 12 март 2015 г. Началото му беше дадено в Дома на Европа в София на срещата, която озаглавихме „Сайтът на фондация „Европа и светът“ и неговите герои”. За нас това беше повод да съберем на едно място хората, на които сме посветили първите си публикации в него, защото вярваме, че общуването в Интернет е бързо и полезно, но то не бива да заменя контакта очи в очи. Имахме намерение да отбележим нашата годишнина със специално тържество, на което да поканим личности, за които сме писали на сайта ни през изминалите 5 години. За съжаление се наложи да отложим във времето тържеството заради оправданите мерки за сигурност срещу коронавируса, когато личните контакти трябва да се ограничават. Затова пък ни остава свободата да общуваме в Интернет пространството.

Равносметката ни от направеното досега е оптимистична. Най-важното е, че сайтът продължава да съществува и да се развива, въпреки че не ползва грантове, нито средства от реклами. Тази сайт не ни носи никаква финансова печалба, но онова, което печелим, е усещането, че сме полезни с информацията, която популяризираме. Наш приоритет са стойностни събития и хора на изкуството и културата, за които другите медии по-рядко пишат, а те заслужават вниманието на по-широка аудитория. През тези 5 години сме се старали да даваме морална и медийна подкрепа на дебютанти, в чийто талант сме повярвали. Ако междувременно някои са се почувствали звезди, се радваме за тях и им пожелаваме успех, но преценяваме, че те вече нямат нужда от нас и повече не отразяваме изявите им. Наши основни герои си остават неумеещите, а вероятно и нежелаещи, да се саморекламират. Доста таланти са такива. Разбира се, пишем и за творци, спечелили заслужена слава, но подбираме такива, които не биха помислили, че правим пиар на сайта ни на техен гръб.

Някои от нашите герои, за съжаление, междувременно напуснаха този свят: проф. Владимир Трендафилов, за когото публикувахме една от първите информации на сайта ни; големият познавач на Изтока и директор на Центъра за източни езици и култури при СУ „Св. Климент Охридски“, проф. Александър Федотов; композиторът и диригент Кирил Ламбов, за когото също сме писали неведнъж; художниците проф. Андрей Данииел и Нина Златева. Остава ни споменът за тях и удовлетворението, че сме запазили моменти от творческия им път в публикациите на този сайт.

Благодарим от сърце на всички наши талантливи автори, които ни предоставят своите материали с изричната уговорка, че не очакват хонорар, след като знаят, че самите ние работим напълно безвъзмездно: преводачката и журналистка Здравка Михайлова, която в момента работи в посолството ни в Атина и редовно ни изпраща информации за културни събития в Гърция, а през изминалите 5 години постоянно обогатяваше сайта ни със свои репортажи и преводи от гръцки и английски; преводачът и писател Асен Милчев, благодарение на когото представяме богата картина на словашката литература и култура; журналистката и писателка Галя Кларк, която живее от години със съпруга си и дъщеря си във Великобритания, но ни предоставя интересните си разкази, предимно за живота на българите емигранти – надяваме се да ги прочетем и в самостоятелна книга.

Нашият сайт е уникален със своята рубрика Francophonie, в която от самото начало на същестуването му публикуваме материали на френски език, каквито друг български иформационен сайт не предлага. Тук изказваме поредната си благодарност към доц. д-р Рени Йотова, понастоящем директор на Бюрото на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа в Букурещ, за дългогодишното ни успешно партньорство.

Сайтът ни има и английска версия, но тя предстои да се развива. Екипът ни е малък и правим колкото ни е по силите. Предвидили сме в бъдеще да имаме повече публикации на английски.

Благодарим и за информацията, която получаваме от пресслужбите към посолствата, чуждестранните и български културни институти и бизнес организации.

Разбира се, важна тема на сайта ни са дейностите на фондацията ни „Европа и светът“. Може да прочетете за тях в съответната рубрика. Стараем се да организираме събития, които не изискват много парични средства, а повече човешка енергия и ентусиазъм, защото ние самофинансираме не само сайта си, а и работата на нашата фондация. Опитът ни покава, че и при това положение е възможно да се провеждат стойностни прояви с общи усилия от наша страна и от страна на нашите партньори. Изказваме сърдечна благодарност на Академичен хор „Света Параскева“ при Националната художествена академия с диригент д-р Галина Луканова за това, че негови представители безвъзмездно участват във всяко наше събитие. Признателни сме на посолството на Кралство Мароко у нас за дългогодишното ни сътрудничество в областта на междукултурния обмен. Настоящата мароканска посланичка Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, която скоро ще представим в рубриката ни „Мисия Меценат“, подкрепя български дейци на изкуството и лично допринесе много, за да осъществим съвместно първата Вечер на мароканската поезия в България.  Събитието предизвика силен интерес и затова няколко месеца по-късно проведохме втора такава поетична вечер, отново с изключителното съдействие на посолството на Кралство Мароко и неговата посланичка.

На сайта ни се стараем да отразяваме редовно и проявите на нашите партньори: Сдружението на испаноговорещите журналисти в България; Българо-финландското дружество за приятелство, с което сме имали и съвместни проекти, като вечерта, посветена на 150-годишнината от рождението на композитора Ян Сибелиус; Центъра за азербайджански език и култура при СУ „Св.Климент Охридски“ с директор София Шигаева-Митреска, която покани фондацията ни за съорганизатор на литературната вечер за азербайджанския поет от XVI век Мохаммад Физули и др.

На сайта продължаваме да публикуваме и материали по теми за Европейския съюз и Съвета на Европа, на които беше посветено авторското ми предаване по програма „Христо Ботев“ на БНР. То се излъчваше близо четвърт век (от лятото на 1990 до есента на 2014 г.) и първоначално се наричаше „Младежта среща Европа“, после – „Европейски проекти“, а накрая – „Европа без граници“. Впрочем, в различните рубрики на този сайт са представени всички теми, по които съм работила през 39-годишния си трудов стаж в БНР.

Радостно за целия ни екип е, че усилията ни се забелязват. През 2015 г. сайтът ни бе удостоен с награда в конкурса „Светове и цветове“ на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, през последните две години имахме номинации за същата награда. За публикациите си на сайта ни през 2016 г. получих отличието „Златно перо“ на СБЖ, а в началото на 2020 г. – плакет от Съвета на мароканките по света.

В заключение ще кажа, че както без да жаля сили подготвях предаванията си като водеща по програма „Христо Ботев“, по същия начин работя и за сайта evropaworld.eu. И той, както програмата за образование и култура на общественото радио, не се стреми да спечели масовата публика, но онези, които го търсят, са ценители на истинските духовни ценности. За такава аудитория си заслужава човек да дава всичко от себе си.

 

Гергина Дворецка, председател на фондация „Европа и светът“ и  главен редактор на сайта evropaworld.eu

Сродни публикации:

Сайтът на фондация „Европа и светът“ и неговите герои

Източник: www.evropaworld.eu