Отбелязваме Международния ден на йога

Публикувано:
13:59ч / 20.06.2018г
Брой прочитания:
252
Брой коментари:
0

Тази година държавите по света ще отбележат за четвърти пореден път Международния ден на йога. По предложение, изразено официално от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, на 11 декември 2014г. Общото събрание на ООН приема резолюция, по силата на която 21 юни става Международен ден на йога.

Причината светът да припознава йога като изключителна ценност на общочовешката култура се корени в дълбините на знанието и познанието за човека и неговото естествено, природосъобразно себеосъществяване посредством добре разработени от хилядолетия практики за тялото, ума и интелекта. Признанието на йога се базира и на факта, че в съвремения свят йога се практикува масово достъпно и общоприето в различните общества, при това не само като средство против, но като абсолютна алтернатива на стресовия начин на живот и на естествената природна податливост на човека към стреса като цяло. И най-незначителното постижение в практикуването на йога дарява човека с вътрешен покой, по-добро здраве, по-хармонични отношения с околния свят, по-добри физически и интелектуални умения, по-голяма трудоспособност, умение за по-успешно преодоляване на трудности от всякакъв характер, позитивизъм, вътрешна радост и стабилност, и много други екзистенциални качества, осигуряващи развитие, удовлетворение и благоденствие на личността.

Идеята за празнуване на Международния ден на йога не само в София, но и в други градове на България, възниква още в процеса на подготовката на първия Международен ден на йога през 2015г., когато спонтанно се присъединява Пловдивския културен институт и започва да организира синхронно честване в своя град. Този пример бива последван с непринуден ентусиазъм от школите и практиците по йога в редица други градове. Така, едновременно и координирано с празника в Националния дворец на културата, на 21 юни 2015г. събитието се осъществява успешно и в градовете Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Перник. През 2016г. присъединилите се градове са значително повече – двайсет, а през 2017г. – двайсет и пет града и едно село в България.

Международният ден на йога през 2018 г. ще се празнува в София и още 35 други населени места от различни краища на България.

Основното събитие ще се проведе в София на 24-ти юни от 10:00 часа в Интер Експо Център на бул. „Цариградско шосе“ No147. Под патронажа на посланика на Република Индия в България Н. Пр. г-жа Пуджа Капур. Почтен гост ще бъде вице-президентът на Република България г-жа Илияна Йотова.

Програмата ще започне в 10:00 часа в залите ВИТОША, РОДОПИ, ПИРИН И ВИХРЕН с йога-практики, както и с лекции и дискусии върху различни аспекти от хилядолетните традиции по йога и аюрведа. До 18:00 часа участниците ще имат възможността свободно да се придвижват от една зала в друга, като всяка зала ще предлага своя отделна програма със свои йога-учители, лектори и съдържание. Богатото разнообразие ще бъде разпределено по зали както следва:

  • В зала ВИТОША участниците ще могат да се запознаят и насладяат на практиките и стила на най-добрите квалифицирани учители по йога в София;
  • В зала РОДОПИ – да слушат лекции по различни теми от науката йога, представени от лектори с многогодишна практика и образование;
  • В зала ПИРИН – да практикуват йога за деца, за бременни и за хора в напреднала възраст, водени от профилирани йога-инструктори;
  • В зала ВИХРЕН – да слушат лекции по аюрведа от опитни български и индийски аюрведически лекари.

В 11:00 часа официалните гости ще уважат и поздравят участниците в събитието, и ще споделят мнението и гледната си точка по повода.

През целия ден във фоайето пред зала ВИТОША ще има изложение на книги по йога, здравословна храна – индийска вегетарианска и веганска, аюрведически продукти, сувенири и др.

Събитието e съпътствано от изключителна културна програма, представена от водещите изпълнители на най-древния индийски класически музикален стил дхрупад Гундеча Брадърс, носители на голямата индийска награда Падмашри. Те ще имат представления в три града и ще проведат два обучителни семинара, както следва:

  • концерт в София, 19.06.18 г., от 19:00 ч. в зала „България“, ул. „Аксаков“ No 1;
  • семинар в София, 20.06.18 г., от 10:00 до 18:00 ч.;
  • концерт в Пловдив, 21.06.18 г., от 19:30 ч., в зала „Борис Христов“, ул. „Гладстон“ No15;
  • концерт във Варна, 23.06.18 г., от 19:30 ч. в зала 2 на Фестивалния и конгресен център, ул. „Сливница“ No 2;
  • семинар във Варна, 24.06.18 г., от 10:00 до 18:00 ч., в зала 7 на Фестивалния и конгресен център, ул. „Сливница“ No2;

Организатори на събитието в София и цялата страна са Посолство на Република Индия в София, Индологическа фондация “Изток-Запад”, Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация “Изкуството да жевееш” – България, фондация “Девъм”, и десетки йога- клубове в България. 

Сродни публикации на сайта ни:

Концерти на Братя Гундеча в България

Дхрупад – най-древната индийска музика

 

Източник: Индологическа фондация “Изток- Запад”