Отчет на Фондация „Европа и светът“ за периода март 2014 – март 2015 г.

Публикувано:
09:15ч / 20.05.2015г
Брой прочитания:
76
Брой коментари:
0

Фондация „Европа и светът“ беше учредена на 7 март 2014 г. и регистрирана в СГС на 31 март същата година. Целта й е да подкрепя развитието на културата, изкуството, образованието, науката и установяването на по-тесни връзки между тях и бизнеса, както и обмяната на ценности в Европа и света. През първата година от съществуването си екипът й организира две големи публични прояви, създаде информационен сайт и установи партньорства със сродни по дейност организации.

Публични прояви, организирани от фондацията

Стремежът на фондацията е публичните й прояви да са интерактивни, да съчетават познавателност и забавление.  По тази причина предпочитаните от нас форми са не строго научните конференции, а събития, в които липсва атмосферата на официалност.

Първата голяма проява, организирана от фондация „Европа и светът” беше озаглавена „Европа и светът преди Коледа” и се проведе на 22 декември 2014 г. в Дома на Европа. Събитието продължи през целия ден от 10 до 17 ч.. Идеята ни беше да се представят не само типично коледни традиции, а и обичаи в други държави по света, които по това време на годината не празнуват Коледа, а си имат други местни празници. Имахме и амбицията на едно място да се съберат хора от различни континенти и да опознават културите си в личен контакт. За да се осъществи това допринесе изключително ползотворното ни партньорство с доц. д-р Рени Йотова, директор на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа(CREFECO) и с ръководството на Франкофонския институт за администрация и управление (IFAG) – и центърът и институтът се намират в София. В Дома на Европа се събраха студенти в IFAG от Европа, Азия, Африка, Хаити и новопристигналата доброволка в CREFECO Нуртин Михаржинавалунцу от Мадагаскар. В многонационалната компания от българска страна се включиха други партньори на фондация „Европа и светът”: няколко изпълнители от Академичен хор „Св. Параскева” при Националната художествена академия, водени от диригентката на хора, д-р Галина Луканова, и от сдружение „Петя Павлович” с председател Йолина Кацарова, членове на Българо-финландското дружество за приятелство, ученици от Френската гимназия в София, журналисти и други съмишленици.

Събитието имаше силен франкофонски акцент и даде възможност на участниците в него да научат малко познати факти за мястото на България във франкофонската общност.

„Европа и светът преди Коледа” определено постигна целта си да допринесе за взаимното опознаване на различни култури: Мария Тодорова от Българо-финландското дружество за приятелство представи коледните традиции във Финландия, Нуртин от Мадагаскар и Жислен Токуо от Камерун разказаха за обичаите по това време на годината в своите страни. Своеобразен културен обмен се получи и при разучаването на френски танц и дайчово хоро, в което се включиха представители на 4 континента: Европа, Азия, Африка и Америка!

Друг важен момент в програмата беше свързан с една от основните дейности на фондацията ни: популяризирането на езиковото многообразие. На 22 декември гостите ни в Дома на Европа учиха как се казва „Честита Нова година!” на различни езици. Светлана Юрукова от Генерална дирекция „Писмени преводи” на Европейската комисия се включи в тази част от програмата и осигури награди за успешно представилите се в произнасянето на поздрава на  български, френски, малгашки, на езика Баленг, арменски, казахски и арабски.

При първата публична проява на фондацията ни беше осъществен и друг наш важен замисъл – да съдействаме на творчески организации да развиват дейността си: по време на събитието в Дома на Европа представители на сдружение „Петя Павлович” имаха възможност да продават предмети, предоставени от млади творци, средствата от които бяха предназначени за развиване дейността на сдружението.

Повече за събитието „Европа и светът преди Коледа” може да прочетете на сайта на фондацията.

Втората голяма проява на фондацията ни се състоя отново в Дома на Европа. На 12 март 2015 г. там официално беше даден стартът в интернет на нашия сайт www.evropaworld.eu. По този повод организирахме среща под надслов „Сайтът на фондация „Европа и светът” и неговите герои”. Идеята ни беше да съберем на едно място хората, на които сме посветили първите си публикации, защото вярваме, че общуването в Интернет е бързо и полезно, но то не бива да заменя личните контакти очи в очи.

В срещата участваха нашите приятели и съмишленици: професорите от СУ „Св. Кл. Охридски” Петя Янева и Владимир Трендафилов, доц. д-р Рени Йотова, директор на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа (CREFECO), Къдринка Къдринова, журналистка и писателка, заместник главен редактор на сп. „Тема” и председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, Анелия Кръндева, отговорен редактор на сайта на програма „Хр. Ботев” в БНР, писателката Катерина Хапсали, поетът Ивайло Диманов, издателят Мартин Христов, композиторът Кирил Ламбов, д-р Галина Луканова, диригент на Академичен хор „Св. Параскева” при Националната художествена академия, режисьорът Георги Михалков и актрисата Ива Караманчева, младата приложничка Павлина Цветанова, както и човекът, който я е вдъхновил да се включи в инициативата „Плетем за българските деца” – Елена Шойлева, библиотекарка в народно читалище „П. К. Яворов” в София.

Радваме се, че в Дома на Европа се запознаха един с друг хора, които досега само отдалече са харесвали взаимно творчеството си. Родиха се нови идеи за бъдещи проекти.

Тъй като сред присъстващите творческите личности преобладаваха, на тази среща те имаха възможност от първа ръка да получат повече информация за програмата на ЕС „Творческа Европа“ от Весела Кондакова, координатор на подпрограма „Култура”, и от Камен Балкански, директор на Бюрото на подпрограма „Медиа” за България.

И във втората ни публична проява имаше франкофонски акцент: доц. д-р Рени Йотова представи събития от програмата, посветена на Месеца на Франкофонията през тази година.

По време на събитието на 12 март отново имаше щанд, на който се продаваха художествено изработени предмети с благотворителна цел. Този път това бяха плетива, изработени от жени от цяла България, участнички в инициативата „Плетем за българските деца“, в която всички събрани средства отиват за лечение на болни дечица. Плетивата бяха донесени от Павлина Цветанова, която представихме в рубриката „Таланти” в сайта ни.

Повече за събитието „Сайтът на фондация „Европа и светът” и неговите герои“ може да прочетете на сайта на фондацията.

Информационният сайт на фондацията

През първата година от работата на фондацията основна задача пред екипа й беше създаването на сайт, който да предлага информации от сферите ни на дейност. В сайта, който е в интернет от 12 март 2015 г., представяме стойностни личности и събития, които невинаги попадат във фокуса на повечето медии. Стремим се да популяризираме българското, европейското и световното културно наследство, стойностни книги и културни прояви, да поощряваме чуждоезиковото обучение и качествените преводи, които създават мостове между културите. Поради отвореността на дейността ни към други култури, отделяме специално място на проявите, организирани от чуждестранни институти у нас и съответните отдели към посолствата. Използваме и чужди информационни източници, като изрично ги посочваме и даваме директни отправки към тях.

В сайта има рубрика Francophonie (Франкофония), в която се публикуват материали на френски и български. Идеята ни е да популяризираме изучаването на този красив език, защото в екипа на фондацията ни има силни семейни франкофонски традиции.

Чрез сайта ще стимулираме и преводите от и на различни езици. На тази идея е посветена рубриката „Покана за превод”, която ще осъществяваме със съдействието на Представителството на Европейската комисия у нас, езикови гимназии и университети, с чуждоезиково обучение.

Предстои скоро в интернет да има и английска версия на сайта.

Не изплащаме хонорари на външни автори. От друга страна, нашите текстови материали и снимки могат да бъдат ползвани безплатно, естествено, с отбелязване на авторството ни.

Партньорства

Една от целите на фондацията ни е създаването на мрежи от съмишленици, които взаимно си помагат и с общи усилия осъществяват добрите си намерения. Официално приеха поканата ни за партньорство: Българска фестивална асоциация, AMOPA-Bulgarie (Асоциация на ордена на Академичните палми – България), Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, Българо-финландското дружество за приятелство, CERMES (Център за бежански, миграционни и етнически изследвания).

Повече за нашите партньори може да прочетете на сайта ни.

Реално обаче фондация „Европа и светът” си партнира с много други организации, както става ясно от текущата информация в сайта ни.