Сайтът на фондация „Европа и светът“ и неговите герои

Публикувано:
11:13ч / 13.03.2015г
Брой прочитания:
1 658
Брой коментари:
0

Нашият сайт www.evropaworld.eu официално функционира от вчера, 12 март! Началото му беше дадено в Дома на Европа в София на срещата, която озаглавихме „Сайтът на фондация „Европа и светът“ и неговите герои”. Може би изглежда ненужна авантюра да се организира официално публично представяне на сайт, след като всеки би могъл директно да го разгледа в интернет. За нас обаче това беше само повод да съберем на едно място хората, на които сме посветили първите си публикации в него. Защото вярваме, че общуването в Интернет е бързо и полезно, но то не бива да заменя личните контакти очи в очи.

Щастливи сме, че наши приятели и съмишленици бяха с нас: професорите от СУ „Св. Кл. Охридски” Петя Янева и Владимир Трендафилов, доц. д-р Рени Йотова, директор на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа (CREFECO), Къдринка Къдринова, журналистка и писателка, заместник главен редактор на сп. „Тема” и председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, Анелия Кръндева, отговорен редактор на сайта на програма „Хр. Ботев” в БНР, писателката Катерина Хапсали, поетът Ивайло Диманов, издателят Мартин Христов, композиторът Кирил Ламбов, д-р Галина Луканова, диригент на Академичен хор „Св. Параскева” при Националната художествена академия, режисьорът Георги Михалков и актрисата Ива Караманчева, младата приложничка Павлина Цветанова, както и човекът, който я е вдъхновил да се включи в инициативата „Плетем за българските деца” – Елена Шойлева, библиотекарка в народно читалище „П. К. Яворов” в София.

Радваме се, че в Дома на Европа се запознаха един с друг хора, които досега само отдалече са харесвали взаимно творчеството си. Тъй като сред присъстващите творческите личности преобладаваха, на тази среща те имаха възможност от първа ръка да получат повече информация за програмата на ЕС „Творческа Европа“ от Весела Кондакова, координатор на подпрограма „Култура”, и от Камен Балкански, директор на Бюрото на подпрограма „Медиа” за България.

Доц. д-р Рени Йотова представи събития от програмата, посветена на Месеца на Франкофонията през тази година. За тях ще научавате и от рубриката ни „Francophonie”, в която ще има материали на френски и на български.

После проф. Петя Янева от СУ „Св. Климент Охридски” разказа за развитието на проекта за използване на компютрите в чуждоезиковото обучение, за който сме писали в сайта ни. Също в сайта може да видите информация за излязлата наскоро книга на проф. Владимир Трендафилов „Употребите на британския ментор: рецепцията на Чарлс Дикенс в България“. Вчера в Дома на Европа проф. Трендафилов припомни  анекдотични легенди, разпространявани у нас, за предполагаеми пребивавания на Дикенс в България.

Успех на сайта пожелаха преводачът Мартин Христов, композиторът Кирил Ламбов. Журналистката Къдринка Къдринова отправи същото пожелание от името на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, което е сред партньорите на фондация „Европа и светът”.

След големия и нарастващ успех на „Гръцко кафе”, за която писахме, авторката й Катерина Хапсали прочете откъс от романа. Настроение сред участниците в срещата създаваше най-главният герой на книгата, малкият син на писателката, Ахилеас, когото всеки искаше да прегърне.

Поантата на събитието постави поетът Ивайло Диманов, който беше дошъл с китарата си и изпълни три свои стихотворения, две от които е превърнал в песни. От него научихме, че следващото място, където ще гостува, е българският културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена.

Срещата завърши с разговор на чаша кафе и сладки. Родиха се нови идеи за бъдещи творчески проекти.

Не на последно място сме радостни, че успяхме не само да видим, но да докоснем с ръце и да купим красивите плетива, изработени от жени от цяла България, участнички в инициативата „Плетем за българските деца“, в която всички събрани средства отиват за лечение на болни дечица – плетените вълшебства бяха донесени от Павлина Цветанова, която представяме в нашата рубрика „Таланти”.

Имаме желание тези срещи на живо да продължат! А междувременно посещавайте нашия сайт www.evropaworld.eu ! Той е още в начален стадий на съществуването си, но много скоро ще бъде все по-пълен с информация за изкуство, култура, образование, наука и връзката им с бизнеса, както и за ценностите, които ни обединяват в днешния свят.

Очаквайте още информации за представянето на сайта на фондация „Европа и светът” и неговите герои в Дома на Европа!

 

Източник: www.evropaworld.eu