Откриването на първите Европейски игри в Баку

Публикувано:
09:12ч / 13.06.2015г
Брой прочитания:
666
Брой коментари:
0

В Баку с впечатляваща церемония бяха открити първите Европейски игри. Всяка страна домакин използва такива поводи, за да представи културата и традициите си. Така стана и в Азербайджан, който показа уважението си и към творци от други националности. При откриването прозвуча изпълнение на  Алим Гасимов, носител на международната награда за музика на ЮНЕСКО и член на Международната ассамблея на редките гласове. Той е световноизвестен изпълнител на традиционната азербайджанска музика мугам.

След ритмичното отброяване на 24 часа, които символизираха 24 години от възстановяването на независимостта на Азербайджан, над 1000 танцьори представиха орнаменти от старинни азербайджански килими под звуците на „Празнична увертюра“ от Дмитрий Шостакович.

После зрителите имаха възможност да видят филм за пренасянето на факела на първите Европейски игри „Баку 2015“, запален на 26 април в древния храм „Атешгях“, и обходил за 48 дни 60 града и района в Азербайджан. На стадиона в Баку този огън беше запален на музикален фон от „Петата симфония“ от Ян Сибелиус.

Важно място в пищния спектакъл на специално построения Олимпийски стадион заемаше творчеството на любимия на азербайджанците поет и философ от 12-ти век Низами Гянджеви. Герои от популярни негови произведения се появиха на стадиона върху въртяща се сцена, представляваща кръг – символ на колелото на времето.

Церемонията продължи със символите: появи се нарово дърво, от което поетът Низами откъсна плод. Мигновено от небето се спусна огромен нар, който при разпукването си разпръсна над стадиона десетки червени балони. В азербайджанския форлклор плодът на нара олицетворява любовта и успеха, защото събира в едно слънцето и живителната му сила.

Последва дефилирането на участниците в игрите. Първи премина отборът на Гърция, родината на Олимпийските игри. Знамето на българския отбор носеше Мария Гроздева, олимпийска и европейска шампионка по спортна стрелба.

Изненадата на вечерта беше появяването на Лейди Гага, която изпълни песента на Джон Ленън „Imagine“, акомпанирайки си на пиано, скрито под огромен букет от цветя.

След това олимпийски шампиони от 8 държави тържествено изнесоха европейското олимпийско знаме. Избраниците бяха: Намиг Абдуллаев (Азербайджан), Люси Декос (Франция), Сервет Тазегюл (Турция), Николо Камприани (Италия), Кати Тейлор (Ирландия), Томас Бимис (Гърция), Кристина Фазекаш Зур (Унгария), Елена Замолодчикова (Русия).

Послание, че игрите са част от диалога между различни нации, беше видеопоздравът от екипа на ЦЕРН (Европейската организация за ядрени изследвания), където работят учени от цяла Европа.

На целемонията беше представена и легендата за отвличането на девойката Европа от Зевс, преобразен в бик, и раждането на континента Европа.

След приветствените слова на председателя на Организационния комитет на игрите Мехрибан Алиева и президента на Европейските олимпийски комитети Патрик Хики, Европейските игри в Баку бяха официално обявени за открити от президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Спектакълът обаче продължи с още образи от азербайджанския фолклор. По оригинален начин в него намериха място четирите стихии, почитани от азербайджанците: огън, земя, вода и вятър. Не липсваше и магията на „летящото килимче“, на което певецът Алим Гасимов изпълни песен за мира и съгласието. Много въображение беше вложено в сцените, представящи културата и традициите на Азербайджан: девойката върви през напукана от суша земя и носи съд с покълващи семена – символа на пролетния азербайджански празник Новруз. Десетки мъже изпълняват танц, символизиращ вятъра и съпътстван от пропукване на земните недра, от които постепенно се извисяват скалите в Гобустан с рисунките от времето на мезолита…

Азербайджан е страна на огъня, който е възприеман и като символ на любовта, и затова той беше лайтмотив на церемонията.

Огънят на Европейските игри вече гори в Баку. Ще следим пламъците му до 28 юни!
Повече снимки от церемонията може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук

Източник: news.day.az/sport/ и www.evropaworld.eu