Първи фестивал „Азия отблизо“ в София

Публикувано:
12:24ч / 03.07.2017г
Брой прочитания:
468
Брой коментари:
0

В първата неделя на месец юли в Борисовата градина се проведе Първият азиатски фестивал в България „Азия Отблизо“, който продължи от сутринта до 20ч. Той беше организиран със съвместните усилия на тринайсет азиатски посолства в София: Виетнам, Индия, Индонезия, Иран, Китай, Монголия, Пакистан, Палестина, Сирия, Тайланд, Филипините, Южна Корея, Япония.
В откриването му на сцената „Лятна Естрада“участваше вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя сподели, че първоначалната й идея е била да се прави представяне на всяка една от културите на Азия поотделно, но я е спечелило предложението на посланиците от азиатските страни това да стане на едно общо събитие. С приветствени думи към гостите на фестивала се обърнаха Н. Пр. г-жа Сри Астари Расджид, посланикът на Индонезия, и посланикът на Палестина Н. Пр. д-р Ахмед Ал Матдбух. В края на официалното откриване в небето над Борисовата градина полетяха бели гълъби, символ на мира.

След това вицепрезидентът Илияна Йотова разгледа щандовете, които се намираха в алеите около естрадата.
Културната програма на фестивала включваше музикални и танцови изпълнения и кулинарни специалитети от страните участнички. Имаше ателиета по калиграфия и детски игри. Приятна изненада за посетителите беше възможността да бъдат спечелени два билета до дестинация по избор в Азия, предоставени от генералния спонсор на събитието, Turkish Airlines, в томболата на „Азия Отблизо“. Фестивалът беше осъществен с подкрепата на Държавния културен институт към Министерството на външните работи, Министерство на туризма и Столична община.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu