Посолството на Италия в София с виртуално честване на националния празник

Публикувано:
12:00ч / 02.06.2020г
Брой прочитания:
360
Брой коментари:
0

Как се чества Националният празник в чужбина по време на КОВИД-19?

Поради продължаващите ограничения, наложени от настоящата епидемична обстановка, не е въможно, нито целесъборазно да се организира традиционния прием за 2 юни. Затова Посолството на Италия в София реши да осъществи редица оригинални идеи, като използва възможностите, предложени от виртуалният свят.

Бяха направени две видео обръщения на посланика (на английски със субтитри на български, и на италиански език) , които може да видите на web сайта и Facebook страницата на Посолството, чийто текст бе разпространен чрез електронна поща.

Освен това бе създадено специално видеo за основните принципи на италианската Конституция с прочит, направен от компонентите на Системата Италия (Посолство на Италия, Италианският културен институт в София, Агенция ИЧЕ София, Италианската търговска камара в България и Конфиндустрия България) и двамата почетни консули на Италия в България. Направено е със субтитри на български език и може да се види online на YouTube канала на Посолството.

И накрая посланикът на Италия в България Стефано Балди изпрати с електронна поща виртуален подарък от три книги в дигитален формат, създадени за случая, които могат свободно да се изтеглят от посочените по-долу сайтове:

Фотографски албум 140 години отношения между Италия и България – от Стефано Балди (на италиански и български език)
http://tiny.cc/Album140ITBG

Посланици на Италия в София. Главни действащи лица на 140 години дипломатически отношения между Италия и България от Стефано Балди (на италиански език).
http://tiny.cc/AmbasciatoriBG

(Не)видимите площади – под редакцията на Марко Делогу (на италиански и английски език)
http://tiny.cc/piazze_invisibili

Сред проявите, организирани по случай Националния празник е и фотографската изложба „Oрфей (осъществена от Италианския културен институт в София), която може да се види в градинката на Народния театър „Иван Вазов“ в София до 14 юни.

Публикуваме на сайта ни словото на посланика на Италия Н.Пр. Стефано Балди по случай националния празник на страната му:

София, 2 юни, 2020 г.

Дами и господа, скъпи приятели,

Днес е важен ден за Република Италия – тя става на 74 години. Институционалният референдум, с който се установява създаването на Републиката, е проведен на 2 юни 1946 г.

Тази година честването на Националния празник на Италия се осъществява при много специални условия поради пандемията от коронавирус.

За съжаление няма да имам възможността да се срещна лично с много от Вас, както традиционно ставаше през изминалите години тук в София. Предприетите по цял свят мерки в отговор на извънредното положение не позволяват събиране на голям брой хора, затова бих желал да достигна до Вас чрез това видео.

Италия бе засегната особено тежко от КОВИД-19. Моята страна трябваше да вземе трудни решения, необходими за нейно добро. Но Италия и италианците показаха на света колко силни и решителни могат да бъдат. Борбата с вируса и предизвикателствата, с които се срещаме, не са приключили, но ще се справим.

Не можем да направим това сами. Европейският съюз, както и останалата част от света, ще се справи с този безпрецедентно труден период. Всички бяха и все още са засегнати от последствията на тази епидемия Пред такова голямо предизвикателство е още по-необходимо да бъдем заедно и да избягваме разединението, което би направило неефективни нашите действия.

На нашите български приятели ще прозвучи познат девизът „Съединението прави силата“, използван по време на тяхното успешно председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. А сега необходимостта да бъдем единни е по-важна от всякога, и солидарността, която е  в основата на единна Европа, ще бъде ключова за преодоляване на кризата.

Успешните дългогодишни връзки между Италия и България в политическо, търговско-икономическо и културно отношение винаги са били стабилна основа за изграждане на нашето бъдеще.

Мога да Ви уверя, че усилията на цялото Посолство, на Италианския културен институт и на всички останали компоненти на италианската институционална система в България ще са посветени на съвместната работа за бъдещо укрепване на приятелството и сътрудничеството между Италия и България.

Това приятелство бе потвърдено и от скорошното посещение на нашия министър-председател Джузепе Конте през януари тази година – важна възможност за обсъждане на споделената ни визия за единна и устойчива Европа, отворена за интеграцията на Западните Балкани.

Бих желал да завърша това кратко обръщение с нещо лично. След четири вълнуващи, обогатяващи и ползотворни години, прекарани в България, моята съпруга и аз ще напуснем страната поради приключване на мандата ми. Бихме желали да изразим нашата искрена благодарност към всички Вас, нашите български приятели, италианските ни приятели и членовете на дипломатическата общност за това, че бяхте близо до нас и ни вдъхновявахте. Винаги ще ценим нашето време в България.

А сега позволете ми, както всяка година, от дълбочината на сърцето ми да завърша на италиански:

Viva l’Italia, Viva la Bulgaria, viva l’amicizia fra Italia e Bulgaria.

Да живее Италия, да живее България, да живее приятелството между Италия

Източник: Посолство на Италия в София