Представяне на приоритетите на испанското председателство на ЕС

Публикувано:
13:02ч / 06.07.2023г
Брой прочитания:
263
Брой коментари:
0

След като от началото на този месец Испания пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, на 5 юли посланикът на Испания в София, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов представиха пред медиите и дипломатическия корпус в София приоритетите на председателството в Международен център, Булбанк.

На снимката отляво надясно: Цветанка Минчева, Максим Бехар, Мария Габриел, Н.Пр. Алехандро Поланко, Цветан Кюланов

Събитието беше открито от Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, след което в ролята на водещ влезе известният експерт по комуникациите Максим Бехар. Той даде думата първо на посланика на Испания у нас Н.Пр. Алехандро Поланко.

Н.Пр. Алехандро Поланко

Реиндустриализиране на Европейския съюз и гарантиране на неговата отворена стратегическа автономност, зелен преход, насърчаване социалната и икономическата справедливост и укрепване на единството на ЕС са основните приоритетни линии на председателството на Испания на Съвета на ЕС, които изтъкна посланикът на Испания у нас Алехандро Поланко Мата.

Това е петият път, в който Испания поема председателството на Съвета на ЕС, каза посланик Алехандро Поланко Мата и добави, че страната се е подготвяла близо две години, за да поеме това сериозно предизвикателство. Той отбеляза, че това е последното пълноправно председателство преди европейските избори. Резултатът от европейските избори ще бъде важен. Мандатът на комисията и на парламента са към своя край и ние трябва да довършим голям брой процедури, каза посланикът. Искаме ЕС да върви напред, добави той. 

Алехандро Поланко Мата отбеляза, че мотото на испанското председателство е „Европа, по-близо“, като това кратко послание има за цел да направи европейските инститиции и политики по-познати и по-близо до гражданите. 

Посланикът поздрави председателството на Швеция за постигнатите резултати по време на неговия мандат. 

Програмата на нашето председателство трябва да бъде гъвкава – испанското председателство трябва да може да реагира на потенциални кризи, заяви той и добави, че приоритетните линии на председателството са насочени към проблемите на хората. 

Много от проблемите, с които се срещат европейските граждани, са свързани с прекомерната

зависимост на малък брой трети държави. Този въпрос изисква от нас да укрепим нашата автономия в сектори, които са фундаментални за ежедневния живот на нашите граждани като енергетика, здравеопазване, продоволствие и цифровата среда. Затова е важно да подкрепяме реиндустиализацията на нашия континент, изтъкна той. 

Поланко отбеляза като акцент и укрепването на регионалния диалог.  Испания ще предложи стратегия, която да гарантира икономическата сигурност и глобалното лидерство на ЕС.

Относно зеления преход, ние виждаме борбата с климатичните промени не само като необходимост, а като възможност за енергийната независимост, намаляване на сметките за електроенергия, като направим европейските компании по-конкурентоспособни, каза Поланко Мата. По думите му това е възможност за реформа на енергийния пазар и подобряване на системи за стабилността. 

По време на нашето председателство ние ще насърчаваме икономическата и социална справедливост в ЕС. Нуждаем се от по-конкурентоспособна икономика, каза Алехандро Поланко Мата. По думите му испанското председателсвто ще работи и за насърчаването на ревизията на многогодишната финансова рамка 2021 – 2027 г., реформата на рамката за икономическо управление, за картата на ЕС за хора с увреждания и за директивата за защита за правата на работещите. 

По думите му в геополитическия контекст, белязан от несигурност, Европа трябва да се превърне в зона на сигурност. ЕС трябва да остане обединен и държавите членки трябва да продължат да развиват инструменти, които ще ни позволят да се преборим заедно с предизвикателствата на нашето време.  Изключително важно е да продължим подкрепата си за Украйна, добави посланикът и отбеляза и защитата на принципите солидарност и обединение. 

Испания подкрепя Западните Балкани през последните 30 години, каза още той. По отношение на Шенген той отбеляза реформа на начина, по който функционират границите на пространството, както и приемането на България и Румъния в него. Испания категорично подкрепя присъединяването на България и Румъния и ще работим по конструктивен начин, за да постигнем консенсус по темата. 

Мария Габриел

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел благодари за твърдата подкрепа на Испания за влизането на България и Румъния в Шенген.

“Подкрепяме бъдещата активна работа на испанската страна в контекста на зеления преход. Приоритет е използването на възобновяемата енергия и създаването на водородни долини”, заяви още Мария Габриел по време на дискусията. Вицепремиерът посочи, че разчита на Испания да удвои броя на водородните долини в Европа и приветства амбицията на страната да промотира социалната и икономическа справедливост, която да подпомогне за конкурентоспособността на европейските компании. 

Сред акцентите в изказването на вицепремиера беше насърчаването на стратегическата автономност на ЕС и подкрепата на България за действия в тази посока, както и темите за изкуствения интелект, дълбоките технологии и регионалните и иновационни долини. 

Габриел изтъкна и стратегическият интерес на ЕС да продължи пълната си подкрепа за Украйна. “Силен символ бе, че премиерът на Испания Педро Санчес даде начало на председателството в Киев”, подчерта тя. Успоредно с това Украйна се нуждае от нашата постоянна помощ и подкрепа за своя път на интеграция в ЕС.

„Да бъдем обединени и солидарни е най-важното за целия ЕС” – заключи Мария Габриел.

Говори Цветан Кюланов

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов също приветства приоритетите на испанското председателство и коментира значението на присъединяването на България до Шенген като призова българските власти да покажат на своите граждани предимствата на членството в ЕС.

„Днес сме тук, за да отбележим заедно началото на Испанското председателство на Съвета на ЕС. С новото начало идват и нови възможности, които се надявам да превърнем в успехи до края на тази година. Имам предвид успехи в три приоритетни области. На първо място – докато в Европа се води война, най-важното е да направим всичко по силите си, за да може Украйна да победи. Европа и България работят затова Украйна да получи подкрепата, от която се нуждае. Надяваме се на положителни резултати и по отношение на Шенген. Позицията на Европейската комисия, испанското председателство и България са напълно ясни и припокриващи се – България и Румъния са готови да се присъединят. Присъединяването на България към шенгенското пространство ще позволи на българските граждани да се възползват напълно от ползите, които ЕС предоставя. И не на последно място стои въпросът за приемането на еврото. Тук все още предстои работа, но пожелавам по време на испанското председателство да бъдат извършени нужните стъпки, за да се отчете напредък и България да може отгърне и тази нова страница. На добър час!“ – каза в края на словото си ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов.

В публикацията са използване материали на БТА, Министерството на външните работи, Представителството на Европейската комисия в България.

Повече снимки от събитието моге да намерите в албума Представяне на приоритетите на испанското председателство на ЕС

Източник: www.evropaworld.eu