Прием на Министерството на външните работи за Деня на Франкофонията

Публикувано:
17:02ч / 28.03.2018г
Брой прочитания:
779
Брой коментари:
0

Традиционният прием, даван от Министерството на външните работи по повод Международния ден на Франкофонията, 20 март, през  тази година се състоя в Гранд хотел „София“ в присъствието на чуждестранни посланици на франкофонски страни, акредитирани у нас, и представители на българския политически, културен и образователен елит, свързани с франкофонията. Приемът премина под знака на 25-ата годишнина от приемането на България в Международната организация на Франкофонията (МОФ).

В поздравителното си слово към гостите на приема заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк отбеляза:

„Кой би предположил през 1993 г., че с приемането на България и Румъния щеше да се сложи началото на големия франкофонски бум в Европа, увеличил броя на европейските членки в МОФ от пет до днешните 29“.

Зам.-министърът подчерта, че юбилейната годишнина от членството е време за равносметка, още повече когато страната ни днес е член на ЕС и НАТО.

„В началото на 90-те години на миналия век, когато Студената война току-що бе завършила, а Европа беше все още разединена, за България бе жизнено необходимо да заеме място сред общност от държави, основана върху ценностите на демокрацията, солидарността, правовата държава и спазването на човешките права“.

Юрий Щерк допълни, че за България приемането в МОФ е имало още едно измерение – хвърлянето на мост за по-динамично сътрудничество със страни като Франция, Белгия и Швейцария, послужили в края на XIX в. като модел за изграждането на съвременната българска държава, както и символично връщане към корените на историята й.

Българският дипломат изрази специална благодарност и на преподавателите по френски език в страната, които допринасят с труда си за формирането на ново поколение българи – франкофони и европейци.

Пълния текст на информацията за събитието може да прочетете в сайта на МВнР.

Източник: Министерство на външните работи и www.evropaworld.eu