Приоритети на Люксембургското председателство на ЕС

Публикувано:
12:12ч / 02.07.2015г
Брой прочитания:
482
Брой коментари:
0

Посланикът на Люксембург за България Н.Пр. Жан Фалц вчера представи в София приоритетите на Люксембургското председателство на ЕС, което от 1 юли Великото херцогство пое за следващите 6 месеца от Латвия. Евроклубът към Българската търговско-промишлена палата по традиция покани представителя на поредното председателство на среща с българския бизнес. Председателят на БТПП  Цветан Симеонов припомни, че обикновено тези срещи започват с равносметка за постигнатото в ЕС през изминалите 6 месеца. В случая равносметката направи проф. Ингрид Шикова, председател на Евроклуба. Тя отбеляза предизвикателствата, които стояха пред Латвийското председателство: миграционният натиск, нестабилността на държавите, съседни на ЕС – кризата в Украина, терористичните заплахи. При все това Латвия осъществи много добре своя първи ангажимент като председател на ЕС и опитът й може да бъде полезен за Бългаиря, която ще поеме също за първи път тази роля от 1 юли до 31 декември 2018 г..

Проф. Шикова направи шеговити сравнения между нашата страна и настоящия председател на ЕС Люксембург, за който това е 12-то председателство. На въпроса по какво се различават двете страни, според нея, отговорът е, че станалото нарицателно село Шенген е в Люксембург, а България не е в Шенгенското пространство. А по какво си приличаме с люксембургците? По това, че произвеждаме хубави вина и умеем да ги ценим!

Н.Пр.Жан Фалц се спря на седемте основни приоритета на Люксембургското председателство, чието мото е „Съюз за гражданите“:

– Стимулиране на инвестициите за повишаване на икономическия ръст и заетостта,

– Задълбочаване на социалното измерение на Европейския съюз,

– Справяне с миграцията, гарантиране на свобода, сигурност и правосъдие,

– Съживяване на вътрешния пазар чрез фокусиране върху дигиталното измерение,

– Поставяне на европейската конкурентоспособност в глобална и прозрачна рамка,

– Насърчаване на устойчивия растеж

– Засилване на присъствието на ЕС на международната сцена

Срещата на Евроклуба към БТПП приключи с разговори в неформална обстановка и дегустация на български вина.

Източник: www.evropaworld.eu