Пролетта във Виена пристига с великденските базари

Публикувано:
12:15ч / 19.04.2019г
Брой прочитания:
563
Брой коментари:
0

Пролетта в австрийските градове и селца е свързана с настъпващия християнски празник. По прозорците и в дворовете на къщите се появяват боядисани яйца. Традиционни за цяла Западна Европа са великденските базари. Първият великденски базар във Виена се провежда в Херналс през наистина далечната 1639 г, а на откриването му е присъствал лично императорът. Това е било мястото, където по времето на Великите пости поклонниците са можели да хапнат подходяща храна.

Тази година първият базар на площад „Франц Йонас“ бе открит още на 14 март, а останалите четири в началото на април. Базарите ще работят до понеделника след Великден, който тази година католиците празнуват на 21 април, а базарът пред двореца Шьонбрун ще бъде отворен даже до 23 април. Естествено основната стока на тези базари са ръчно боядисаните яйца, но освен това се предлагат произведения на традиционните занаяти, великденски лакомства, има музика и много изненади, които допринасят за доброто настроение. Великденският базар пред двореца „Шьонбрун“ се счита за най-романтичния виенски базар. На фона на бароковия дворец 70 магазинчета предлагат всякакъв вид лакомства и великденски украшения от цяла Австрия. Децата се радват най-много на детската „фабрика“ за производство на великденски зайци от марципан, където професионални сладкари с удоволствие им разкриват тайните на занаята си. Малчуганите могат да посетят и открития специално за тях детски музей, докато родителите им се наслаждават на джаз концерти на открито.

На базара на старинния площад „Фрайунг“ в центъра на града, който тази година се провежда за 30-и път, се носи ароматът на екологично чисти австрийски козунаци и на великденска шунка. Традиционно там се издига най-високият връх в Европа от 40 000 великденски яйца. На базара на „Калвариенберг“ има специална детска програма, а възрастните могат да се включат в бързи курсове по художествени занаяти и да се научат сами да изработват великденската украса.

57297730_314751475875882_8817784466773639168_n58376122_564046017421999_4466283121846779904_nНа 18 април, три дни преди католическия Великден, Ойроком-ПР – Бюрото за международни връзки на община Виена в София с ръководител Ирина Симова покани партньори и приятели на Виенска вечер в Балната зала на хотел ИнтерКонтинентал. Храбра Марикова от екипа на Бюрото разказа за най-новите тредиции във Виена преди Великден. След встъпителните думи настъпи моментът за неформални разговори с чаша вино или бира в ръка под звуците на виенски валсове. Накрая гостите на вечерта получиха тематични сувенири – шоколадови великденски яйца и зайчета и книгата на журналистките Кармелита Денева и Ива Стойкова „Виена зад сцената – интервюта с хора от управлението на града“, издадена с подкрепата на Ойроком-ПР – Бюрото за международни връзки на община Виена в София – Ирина Симова, Храбра Маринова и Ясен Панов.

 

Източник: Ойроком-ПР - Бюрото за международни връзки на община Виена