Създава се Европейски ромски институт за изкуство и култура

Публикувано:
15:41ч / 08.04.2016г
Брой прочитания:
405
Брой коментари:
0

По повод Международния ден на ромите Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Яглан направи днес следната декларация: „Преди 45 г. роми от цял свят се събраха край Лондон, за да участват в Първия международен ромски конгрес, обединени от своята идентичност. Днес над 10 милиона роми живеят в страните членки на Съвета на Европа. В цяла Европа са предвидени прояви, посветени на тази годишнина, както и на достойния принос на ромското изкуство и култура в общото културно наследство на континента.

Знаем, че трябва да се положат много усилия, за да спре сегрегацията на ромските общности. Затова Съветът на Европа прие наскоро нова стратегия, за да подпомогне държавите да се борят с антициганизма и да подкрепят новаторски проекти, поощряващи интеграцията на местно равнище. Съветът на Европа заедно с партньорите си – едно обединение на ромски дейци на изкуството и фондациите „Отворено общество“ – ще съдейства за създаването на Ромски институт за изкуство и култура. На тази инициатива лично аз отдавам особено значение, откакто станах Генерален секретар на Съвета на Европа. Особено важно е този институт да бъде ръководен от роми и да се превърне в място, където те ще могат да представят своята история.

Той ще играе и важна образователна роля. Ромски общности живеят в Европа вече над 600 г., но относително малко се знае за тяхното културно наследство и неговото влияние. Германското правителство е готово да приеме този нов институт в Берлин. Според мен, това е отличен избор, защото Берлин е динамичен град, намиращ се в авангарда на изкуствата и културата на планетата. Остава да бъдат решени още някои въпроси, но вярвам, че това ще стане скоро.“

Европейският ромски институт за изкуство и култура – European Roma Institute for Arts and Culture (ERIAC) – ще бъде учреден като фондация и се очаква да бъде открит в средата на настоящата година.

Още по темата:

Източник: Съвет на Европа