Сoфийската филхармония онлайн на Велики четвъртък и Великден

Публикувано:
12:48ч / 16.04.2020г
Брой прочитания:
160
Брой коментари:
0

Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор подаряват на своята публика две иконични изпълнения от своя репертоар. Днес, на Велики четвъртък, почитателите на класическата музика ще имат възможност да чуят „Реквием“ от Верди под диригентството на австриеца Фридирх Пфайфер. Солисти: Евгения Ралчева – сопрано, Виолета Еадомирска – мецосопрано, Михаил Михайлов – тенор и Ивайло Джуров – бас.

Иконичната творба на Верди надживява времето си заради гениалната музика и философските въпроси, които поставя. Композиторът използва драматичната интензивност, която познаваме от неговите опери, за да представи ужасяващия образ на Смъртта с помощта на емоции като страх, гняв, болка и желание за изкупление. Той ни води към истината, че няма друг източник на надежда от нас самите. И само осъзналите това излизат просветлени и облагородени.

В неделя публиката ни ще има възможност да чуе записа на „Меса за мир“ от Карл Дженкинс под диригентството на Найден Тодоров. Солисти: Мария Цветкова – сопранОлга Михайлова-Динова – мецосопранОсман Хайрулов – тенорПламен Кумпиков – басПламен Бейков – бас.

Месата е посветена на жертвите на войната в Косово, но днес тя придобива нов смисъл. Тя се базира на традиционната католическа меса, която Дженкинс комбинира с други източници – главно на народната песен L’ Homme armé от петнадесети век в първата и последната част. В допълнение към основните текстове, типични за католическите меси, са включени цитати от други религиозни и исторически източници, включително на ислямската молитва, Библията и Махабхарата. В творбата има и текстове на писателите Ръдиард Киплинг, Алфред Тенисън и Санкичи Тоге, който е оцелял от бомбардировките над Хирошима, но умира след няколко години от левкемия.

Концертите се излъчват  от 19 ч. на страницата на Софийската филхармония във Фейсбук https://www.facebook.com/sofiaphilharmonic.

Музикантите Ви призовават да си останете в къщи.  https://www.youtube.com/watch?v=ecYxWrmT6Rc

Източник: Софийска филхармония