100 години от рождението на Валери Петров

Публикувано:
08:18ч / 22.04.2020г
Брой прочитания:
516
Брой коментари:
0

На 22 април тази година се навършват 100 години от рождението на Валери Петров – големия български поет, блестящ театрален и кино драматург и ненадминат преводач на Шекспир и Гьоте. Човек на Духа и на Словото, който със своята открита гражданска позиция беше нравствен коректив на обществото и същевременно деликатен, благ, с изключително чувство за хумор. Валери Петров е автор на много прекрасни поетични книги и пиеси за деца и възрастни, сборници с пътеписи, сценарист на едни от най- известните  наши игрални и анимационни филми.

По случай 100 годишнината на Валери Петров Столична библиотека стартира онлайн кампания , която включва две виртуални инициативи.

Пет приказки на Валери Петров търсят своите илюстратори“ е онлайн инициатива за деца, които рисуват героите от любимите си „Пет приказки“ на Валери Петров и изпращат снимки на илюстрациите си. Вече са получени над 100 рисунки за 4 те представени онлайн приказки. Известният български художник-илюстратор Христо Кърджилов се включи с видео уроци по рисуване.

Ученици от 2 клас на първото училище в страната, носещо името на големия поет ОУ „Валери Петров“ в Плевен, изпратиха също своите илюстрации. Всички детски рисунки ще бъдат представени в единственото уникално издание на „Пет приказки“което ще се съхранява в колекцията от ценни издания на Центъра за детска литература на Столична библиотека .
Литературното онлайн предизвикателство „Валери Петров и аз” представя млади български поети, които споделят свое любимо стихотворение на големия автор, както и поетично послание, вдъхновено от поезията му. В инициативата с видео обръщения или стихове вече се включиха Росен Карамфилов, Рене Карабаш, Мария Куманова и др.

Клиповете и посланията на участниците представяме на сайта, на ФБ страницата на библиотеката и в инстаграм,а детските илюстрации ще бъдат  публикувани на ФБ страницата на Детския отдел .

Споделете новата виртуална кампания на Столична библиотека в чест на юбилея на откривателя на изчезващия вид „хвърчащите хора“ – Валери Петров.

Източник: Столична библиотека