Софийски фестивал за камерна музика Аджитато’ 2016

Публикувано:
15:23ч / 15.11.2016г
Брой прочитания:
176
Брой коментари:
0

В периода от 19-ти октомври до 19-ти ноември за втора поредна година се провежда единственият специализиран фестивал за изпълнение на камерна музика в столицата. В рамките на шест концерта, ценителите на камерното музициране могат да се насладят на разнообразна програма, подбрана от екипа на СФКМ Аджитато’. Концертите са всяка сряда от 19 ч. в Студио 1 на БНР – съорганизатор на тазгодишното издание на фестивала. Закриването ще бъде на 19-ти ноември (събота) отново в 19 ч. в Студио 1 на БНР. Тази година фестивалът отбелязва три годишнини: 80 години от рождението и 5 години от смъртта на големия български композитор Красимир Кюркчийски, както и 175 години от рождението на Антонин Дворжак. Като резултат в общия репертоар преобладават славянски, вкл. български композитори, сред които се очертават и две премиерни интегрални изпълнения за България: „Славянски танци“ за четири ръце от А. Дворжак и „Старинни български легенди“ от Марек Дяков.

Музикалната програма беше открита на 19-ти октомври от първият международен гост на Аджитато за 2016 г.  –  носителите на наградата на Echo Klassik за 2014 г. и световни посланици на немската култура към Гьоте институт – клавирно трио „Имаж“ (България/Германия) в състав: Гергана Гергова (цигулка), Павлин Нешев (пиано) и Томас Кауфман (виолончело). Тяхната програма включва клавирни триа от Антонин Дворжак, Маурицио Кагел и първото интегрално изпълнение на специално композираните и посветени на триото „Старинни български легенди“ от Марек Дяков.

На 26-ти октомври с вокален рецитал лауретите от миналогодишното издание на конкурса за италианско песенно творчество „Елза Респиги“ (Верона)  – дуо „Колаж“ – потопиха публиката в ефира на музикалната тишина. Нона Кръстникова – сопран и Мария Русева – пиано изпълниха интегрално Събраните полски песни от Фредерик Шопен, както и Песните по стихове на Матилде Везендонк от Рихард Вагнер и две песни от Михай Енеску по стихове на Фернанд Грег.

На 2-ри ноември фестивалната програма продължи с интегрално изпълнение на „Славянските танци“ от Антонин Дворжак  за четири ръце. Те бяха представени от клавирно дуо Щерева-Симеонова,  завоювали награда на V. Международен конкурс за клавирни дуа Токио – Япония. Специален гост на събитието беше чешкият посланик в България г-н Душан Щраух.

На 9-ти номеври беше четвъртият концерт от Аджитато’ 2016, когато Камерен ансамбъл „Силуети“  в състав: Калина Митева (цигулка), Габриела Калоянова (виолончело), Лилия Жекова (пиано) и Кристиян Калоянов (кларинет) ще изпълнят А. Цемлински – Трио за кларинет, виолончело и пиано, Б. Барток – “Контрасти” за кларинет, цигулка и пиано и П. И. Чайковски – Клавирно трио. Сред изявите на музикантите се откроява участието им на Международната лятна академия Виена–Прага–Будапеща (ISA), където печелят специалната награда на ISA13, концерти в рамките на „Салон на изкуствата“, НДК, Австрийски музикални седмици, „Мартенски музикални дни”, Русе и др.

На 16-ти ноември публиката ще има възможност да чуе втория международен ансамбъл, гостуващ на фестивала – струнен квартет Джокозо (Румъния/Холандия/Австрия). Себастиан Каслеану (цигулка), Теофил-Юстиниан Тодика(цигулка), Адриан Станчиу (виола) и Бас Йорген (виолончело) са част от престижната Европейска академия за камерна музика (ECMA), ръководена от Хато Беарле (Берг квартет).  През 2015 г. печелят втора награда на Международния конкурс за камерна музика в Мелбърн, Австралия и наградата на Musica VIVA. Пред софийската публика те ще изпълнят три струнни квартета от Й. Хайдн (оп.76, №5), Ф. Менделсон (оп.80, №6) и Б. Барток (№5, Sz 102).

Фестивалът ще бъде закрит на 19-ти ноември с концерт в памет на Красимир Кюркчийски, озаглавен „Сън за щастие“. Камерен хор „София“ с диригент Мария Русева и със специалното участие на Нона Кръстникова (сопран), Калина Митева (цигулка) и Лилия Жекова (пиано) ще изпълни произведения от Джон Тавънър, Феликс Менделсон, Ерик Уитъкър, Красимир Кюркчийски и Александър Текелиев.

Официалното откриване на фестивала и представяне на програмата на второто издание се състоя на 15-ти октомври в Литературен клуб „Перото“ в НДК (партньор на Аджитато’ 2016). Събитието е под надслов „Независимите артисти – наръчник за оцеляване“. Това беше неформална творческа среща-разговор между музиканти, екип, публика и гостуващи неправителствени организации от сферата на независимия културен сектор. Акценти в дискусията бяха: огромният недостиг и недостъпност на оборудвани концертни зали и други пространства за култура в столицата и страната, състояние на концертните рояли в национален мащаб, проблемни точки по отношение устойчивостта на независимите културните продукти – асиметрия в моделите на финансиране и в съотношението между стойността на културния продукт и неговата възвръщаемост.

Освен основната програма, екипът на фестивала се беше погрижил и за детската аудитория като в рубриката AGITATO‘ Kids беше подготвил два концерта с фестивална програма, подходяща за деца до 12-годишна възраст. Те се проведоха на 22.10. и на 12.11. от 11.00 часа в Кино Люмиер /зала 11 на НДК/. Тези събития бяха озаглавени „Истински камерен концерт“, защото предлагаха алтернатива на  обичайните образователни концерти, в които звучат познати мелодии от филми или детски песнички – светът на истинската класическа музика е различен и тези концерти бяха  посветени на него! Имаше красиви рокли, прически, светлини  и официалност, познати на децата от баловете в приказките, но също така и искреност – така важна за изкуството на класическата музика.

Подробна информация за фестивала, програмата и участниците може да следите на официалната фейсбук страница на инициативата.

Билети за основната програма на фестивала – на касата на Кантус фирмус и на http://www.ticketsbg.com/. Билети за AGITATO’Kids – в билетния център на НДК и на https://www.ticketportal.bg/.

СФКМ Аджитато’ се провежда за втора поредна година като резултат от сътрудничеството между Дуо Колаж и Камерен ансамбъл „Силуети” и се организира от Сдружение „София – дух и култура“. Основна концепция на фестивала е да запознава софийската публика с млади, но утвърдени български и чуждестранни ансамбли като приоритетно гостуват смесени състави с бълграско участие, развиващи творческа кариера извън страната. Репертоарната политика на Аджитато’ залага на културното многообразие като постига баланс между вокална и инструментална музика, между утвърдени и нови или непознати/неизпълнявани произведения. През 2016 г. фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“, Министерство на културата, Българското национално радио и Национален дворец на културата. Първото издание на фестивала беше посветено на 70-тата годишнина от края на Втората световна война и реализирано с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура и Българска академия на науките, както и благодарение на спонсорството на ДЗИ.

Източник: СФКМ Аджитато'