Соколи гостуват на тазгодишния Солунски панаир

Публикувано:
07:04ч / 12.09.2022г
Брой прочитания:
253
Брой коментари:
0

В чест на Саудитска Арабия, която е почетен гост на тазгодишното 86-о Солунско международно изложение, открито на 10 септември, в града бяха посрещнати символичните за страната птици соколи. В репортаж по националната телевизия ЕРТ соколарят Ставрос Атанасиу поясни, че става дума за дълбоко вкоренена традиция от времето на бедуините, продължаваща и до днес. Изкуството и уменията на соколарството са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното нематариално културно наследство.

Птиците са в Солун по искане на страната, която ще бъде почетена на тазгодишното търговско изложение. Те са съпровождани от специалист ветеринар от Кралската соколарска болница в Дубай и от архисококоларя на Обединените арабски емирствата. Гостуването им на 86-тия Солунски панаир е под егидата на министерства на финансите и културата на Обединените арабски емирства и се осъществява в сътрудничество с Асоциацията на гръцките соколари.

За гостуването на соколите е било необходимо издаването на разрешение от общинския съвет на града и по тази причина на 7 септември бе свикано негово извънредно заседание, така че да бъде дадено одобрение от администрацията на Международното изложение HELEXPO.

Отглежданите при специални условия птици са снабдени с всички необходими според националното и международно законодателство документи и сертификати. Те „пребивават“ в специално оформено посещаемо пространство на Солунското международно изложение, където са под непрекъснатото наблюдение на специалист ветеринар и са придружавани от членове на делегацията на страната, почетен гост.

«Това е една от изненадите на тазгодишното изложение» – заявява пред Атинската-Македонска информационна агенция председателят на управителния съвет общината Петрос Лекакис, като допълва: «Ние като общински съвет на града сме призовани да одобрим присъствието на птиците в града».

Подчертава се, че не се предвиждат никакво показни представяния на летателни, ловджийски или други техни умения пред публика, с оглед минимално смущаване на соколите по време на престоя им в града.

                                                              Здравка Михайлова, Атина

Източник: www.evropaworld.eu