„Светлина в очите – прах по нозете“ – фотоизложба за Индия

Публикувано:
14:53ч / 07.02.2017г
Брой прочитания:
320
Брой коментари:
0

Изложбата със снимки от Южна Индия „Светлина в очите – прах по нозете“ на изкуствоведката Пламена Димитрова-Рачева беше открита на 6 февруари в галерия-книжарница София-прес. На откриването присъстваше Н.Пр. Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Индия у нас.

Club India-pokanaWEBplamenaИзложбата се посвещава на 70-годишнината от обвявяването на Независимостта на Индия и се провежда със съдействието на Клуб Прители на Индия и Съюз на българските художници. Снимките са направени по време на водено от доц. Галина Соколова учебно пътуване за културата и религиите на Южна Индия, организирано от специалност „Индология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в периода 25 октомври – 9 ноември 2015.

В избрани 80 кадъра, представени по нетрадиционен начин са показани снимки от град Кочи със Синагогата от XIV в., църквата Св. Франциск, китайските рибарски мрежи, двореца Матанчери; от град Мунар с музея на чая и чаените плантации; от град Мадурай с храма на Минакши – един от най-забележителните храмови комплекси в Южна Индия, и двореца на Тирумалай Наяк; от град Танджавур (Танджор) и храма Брихадишвара и разположения в близост храмов комплекс Натараджа в Чидамбарам.

Включени са кадри от град Пудучери (Пондичери) с ашрама на Шри Ауробиндо Гхош и от Френския квартал. Акцент представляват снимките от комплекса Махабалипурам, обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО. В град Рамешварам, свързван с Рамаяна  – оттам Рама прекосил океана за да освободи отвлечената си в (Шри) Ланка съпруга Сита, са храмовете Раманатхасвами и Котхандарамасвами. Има кадри от Ковалам и от Канякумари (нос Корморин) – сборна точка на три океана с храма на Кумари, музеите на Ганди и свами Вивекананда. Репортажът завършва с Кумараком c поглед към оризовите и лотосови плантации в естествените вътрешни канали на Керала.

Едно пътуване през реалност, в която светлината озарява духовно, а прахът полепнал по нозете е от сакралните пространства на храмовете, в които можеш да пристъпиш само бос.

Изложбата ще продължи до 27 февруари.

Още снимки от откриването й може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

  • За авторката :

Пламена Димитрова-Рачева е историк на изкуството, критик, куратор, експерт архивист и оценител на произведения на изкуството, художник. Завършила Националната художествена академия, специалност „История на изкуството”.

По – важни специализации и стипендии – „Getty Grand“, Israel; Британски съвет, София; Cite International des Arts, Paris;.; Арт мениджмънт Художествена академия, Белград; Център за мултимедийни изкуства, Университета в Хале, Германия; Държавна администрация, София

Член на  Американския биографичен институт NC, САЩ – 2000; AICA – 1997; Съюз на учените в България – 1990; Съюз на българските художници, Секция “Критика” – 1992 и на Секция „13” – 2008.  .

Експерт в програмата “Дебютни проекти” на Национален фонд “Култура”, Швейцарска културна фондация и Център за културни политики “Сорос”, София – 1995- 1999, 2004; главен експерт в Главна дирекция на Държавна агенция „Архиви”, София – 2010 -2015.

Гост-преподавател по история на изкуството в Технически университет –Варна, Варненски свободен университет и Гост-лектор за съвременно българско изкуство в Аристотеловия университет в Солун, Гърция.

Куратор на изложби на съвременно българско изкуство в Европа и Азия. Член на международни журита за съвременна графика в България, Чехия, Сърбия, Македония, Гърция, Словения и др.

Самостоятелни изложби графика и фотография в България, Франция, Гърция. Има авторски произведения и каталожно издание за видеоарта във Варна. Нейни творби са притежание на Националната галерия, София, СГХГ, Френският културен институт, София, частни колекции в България, Гърция, Франция, САЩ и др.

Участва периодично в международни и национални конференции в България, Македония, Румъния, Словения с изследователски докади върху изкуството съвременната графика и на графиката от епохата на Българското възраждане.

Автор е на множество книги и каталози с монографични и изследователски  студии, рецензии и статии върху българското и чуждестранно изкуство.

Носител на национални и международни награди за критика и за графика в България, САЩ, Чехия, Румъния.

От 2015 г. е Директор на Художествена галерия „Борис Георгиев”, Варна.

Източник: Клуб Прители на Индия